El sindicalisme reclama “menys jornada laboral i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

La protesta de CCOO i UGT reivindica continuar amb les reformes progressistes per assolir “la plena ocupació”

Capçalera de la manifestació del Primer de Maig convocada per CCOO i UGT (Pol Solà i Norma Vidal, ACN)
Capçalera de la manifestació del Primer de Maig convocada per CCOO i UGT (Pol Solà i Norma Vidal, ACN).

Milers de persones es manifesten aquest Primer de Maig pel centre de Barcelona convocades per CCOO i UGT sota el lema ‘Per la plena ocupació, menys jornada laboral i millors salaris’. La marxa està marcada per la campanya del 12-M i, de fet, els sindicats demanen aprofitar les eleccions per assolir un govern d’esquerres a Catalunya que pugui governar “amb solvència” i garanteixi la continuïtat de les mesures progressistes en marxa.

A la manifestació s’hi han deixat veure polítics com el president i candidat d’ERC Pere Aragonès, el candidat socialista Salvador Illa, la candidata dels comuns, Jéssica Albiach, alguns consellers com Roger Torrent, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el diputat de Junts al Congrés, Eduard Pujol.

“Garantir que a Catalunya governen de nou les esquerres amb solvència”

El secretari general de CCOO, Javier Pacheco, ha instat els partits progressistes a Catalunya a “no malbaratat l’oportunitat” de fer un govern d’esquerres després de les eleccions del 12-M. En una declaració als mitjans abans de la manifestació del Primer de Maig, Pacheco ha dit que els treballadors volen “garantir que a Catalunya governen de nou les esquerres amb solvència”. Segons el secretari general de CCOO cal una majoria parlamentària que “doni estabilitat a les reformes progressistes”.

Pacheco ha remarcat que la plena ocupació “és a tocar” i ha exigit mesures per reduir la jornada laboral i garantir el dret a l’habitatge per a tothom. El líder de CCOO ha destacat que cal “donar continuïtat a les reformes” impulsades des del diàleg social i combatre els discursos xenòfobs, homòfobs i masclistes d’una extrema dreta que, segons ha dit, s’està normalitzant.

37,5 hores semanals, el primer pas

El líder de l’UGT a Catalunya, Camil Ros, ha reivindicat avançar cap a una reducció de la jornada laboral amb l’assoliment de les 37,5 hores com a primer pas. En declaracions abans de la manifestació de l’1 de maig, ha afegit que l’altra gran lluita és la de pujar salaris i millorar les condicions laborals.

“Hem de treballar millor, menys i cobrar més”, ha resumit. Ros ha assegurat que la jornada de 37,5 no és la fi, sinó un pas, i ha situat en l’horitzó un segon pas per arribar a la jornada de 32 hores i, posteriorment, la setmana laboral de quatre dies. Ros ha afirmat que aquest 1 de maig ha de servir per demostrar que el sindicalisme “és útil” i ha posat sobre la taula les millores aconseguides els darrers anys com l’increment del salari mínim per sobre dels mil euros, la revalorització de les pensions i els acords sobre la reforma laboral.

Manifestacions a Girona, Tarragona, Lleida i Madrid

Mig miler de persones s’han manifestat aquest dimecres a Girona en la mobilització convocada per CCOO i UGT pel Primer de Maig. Les marxes convocades arreu de Catalunya reclamen millors salaris, ocupació plena i la reducció de la jornada laboral.

Unes 400 persones, convocades pels sindicats majoritaris, s’han manifestat pel centre de Tarragona per reclamar la plena ocupació, millorar els salaris i reduir la jornada laboral. Els responsables sindicals, que han defensat els resultats de l’última reforma laboral, consideren que aquests objectius són assolibles a partir de la inversió en serveis pública com l’atenció a la gent gran i les cures.

Al voltant de 400 persones han sortit aquest Primer de Maig pels carrers de Lleida per reclamar la reducció de la jornada laboral i la millora dels salaris en la manifestació unitària de CCOO i UGT, enguany sota el lema ‘Per la plena ocupació: menys jornada, millors salaris’. A banda, els sindicats majoritaris també han criticat la situació laboral “precària” a la demarcació de Lleida, on afirmen que els convenis laborals són inferiors respecte la resta de Catalunya.

Al voltant de 10.000 persones, segons la delegació del Govern d’Espanya, han sortit als carrers de Madrid en aquest 1 de maig reivindicant una millor qualitat en l’ocupació. El Govern central s’ha compromès a reduir la jornada laboral, com han assegurat la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, durant les seves intervencions en la marxa que ha tingut lloc a Madrid.

(Visited 25 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari