Els exregidors del PSC a l’Hospitalet de Llobregat Cristian Alcázar i Cristóbal Plaza han acceptat aquest dimarts nou mesos de presó pels delictes d’apropiació indeguda i contra la Seguretat Social per la liquidació fraudulenta del sou que el segon va cobrar quan va deixar un càrrec al Consell Esportiu de la ciutat. Tant Alcázar, que era tinent d’alcalde i també líder del PSC a la ciutat, com Plaza, havien de ser jutjats a l’Audiència de Barcelona, però, segons ha avançat el diari Ara i ha confirmat l’ACN, finalment han arribat un acord amb la fiscalia, que inicialment demanava quatre anys i mig de presó per a tots dos, i amb l’acusació popular, exercida pels comuns, que reclamaven sis anys i hi sumaven el delicte de malversació.
Per aconseguir la conformitat davant el tribunal, ministeri públic i comuns han aplicat als dos acusats l’atenuant de reparació del dany, ja que han abonat els 47.147 euros d’indemnització que els reclamaven per simular l’acomiadament irregular de Plaza i 6.486,96 euros més per les quantitats que indegudament va percebre en concepte de prestació per desocupació. El pacte també suspèn durant dos anys l’ingrés a presó.
Els fets es remunten el desembre del 2016, quan Plaza era secretari tècnic del Consell Esportiu, càrrec equivalent al de director. Hi treballava des del 2001. Segons el relat de les acusacions, quan va voler deixar el Consell Esportiu per saltar a la política institucional a l’Hospitalet, ell i Alcázar van simular un acomiadament improcedent per tal que ell pogués rebre una indemnització. Així va cobrar 47.147,62 euros. Després, Plaza va ser fitxat com a assessor de la llavors alcaldessa Núria Marín, però uns set mesos després va tornar al Consell Esportiu de l’Hospitalet i va presidir l’entitat.
La realitat, segons la fiscalia i els comuns, era que es tractava d’una sortida pactada, per la qual no hauria hagut de percebre cap indemnització. Alcázar, regidor d’esports i responsable polític del Consell Esportiu, va maniobrar per fer-ho possible: en la carta d’acomiadament, que va firmar ell mateix, s’al·ludia a suposades causes “econòmiques i organitzatives” per fer-lo fora, una situació que sí que dona dret a percebre indemnització.
De cara a la galeria, el relleu de Plaza mai es va presentar com un acomiadament: se li van fer quatre actes de comiat i alguns obsequis, com ara un iPad o un xec de 300 euros en material esportiu. La prova que l’entitat no passava penúries econòmiques en aquell moment és que poc després, amb el nomenament del substitut de Plaza, Eduard Galí, es van apujar els sous.
A diferència de la fiscalia, l’acusació dels comuns considerava que els 47.147,62 euros van sortir d’una subvenció de l’ajuntament que es va donar ad hoc al Consell per tal que Plaza es pogués embutxacar aquests diners, cosa que també hauria implicat el consistori. En els sis mesos que va passar entre l’acomiadament i la seva incorporació com a assessor (després va anar a les llistes del PSC i va entrar com a regidor) va cobrar un sou mensual a càrrec de la Seguretat Social de 6.400 euros.
Ara fa cinc anys el cas de presumpta corrupció del Consell Esportiu de l’Hospitalet de Llobregat va sacsejar la federació local del PSC i l’Ajuntament de la ciutat, on els socialistes governen des de fa més de quaranta anys. La causa mare, que investiga el suposat desviament de fons públics a través d’aquesta entitat, està encallada al jutjat d’instrucció número 2 de l’Hospitalet, de manera que la d’aquest dimarts era la primera peça de la trama que arribava a judici.
Tant Alcázar com Plaza van ser suspesos de militància quan se’ls va obrir el judici oral, tal com marquen els estatuts del PSC en casos de presumpta corrupció. Tot i que durant mesos es va resistir a dimitir reivindicant la seva innocència, quan Alcázar va deixar finalment els seus càrrecs polítics arran de l’escàndol judicial va tornar a treballar pel PSC –on tenia plaça com a treballador abans de ser regidor–, tal com ha confirmat l’Ara. El partit justificava haver-lo mantingut en plantilla durant la instrucció judicial i de cara al judici per respecte a la presumpció d’innocència.
El codi deontològic del PSC marca que, en cas de condemna, haurà de ser expulsat com a militant, però no concreta què passa en el cas que també treballi per la formació.
El denunciant del cas del Consell Esportiu, l’aleshores tinent d’alcalde Jaume Graells, va deixar el PSC denunciant pressions i desídia dins de l’ajuntament per aclarir les suposades irregularitats en els comptes de l’entitat. Ara és el líder d’ERC a l’Hospitalet. Per la seva banda, Marín –ara delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid– va estar investigada en la trama principal del Consell Esportiu, però la jutgessa va acabar arxivant la causa contra ella.