Més d’un miler de persones estan concentrades davant la Casa Orsola, a la confluència dels carrers Calàbria i Consell de Cent, a l’Eixample Esquerre de Barcelona, per manifestar-se contra el desallotjament d’un veí previst aquest divendres al matí, entre elles dirigents dels comuns com Janet Sanz i David Cid, i d’ERC, com Elisenda Alamany.
Mentre es fa un concert des d’un balcó de l’edifici, el carrer ha quedat tallat i vehicles que passen per la zona fan sonar els clàxons en suport a la protesta. El portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès, ha dit als concentrats que si hi ha tanta gent com aquest dijous al vespre, un miler de persones, “el desnonament serà impossible”. “Això és el que hem vingut a fer, que sigui impossible”, ha afegit.
Aquest dijous al vespre es va fer una ‘marató’ d’activitats culturals i reivindicatives, amb un miler d’assistents. Després de sopar, algunes persones es van quedar a dormir a la zona, en una carpa habilitada i a l’interior de l’edifici.
Els veïns van explicar la seva situació el desembre del 2021, poc després que el fons Lioness Inversiones comprés l’edifici, amb un total de 27 habitatges en diferents règims de lloguer. Quan els veïns van rebre la notificació que no se’ls renovaria el contracte i van veure que la situació era generalitzada, es van posar en contacte amb el Sindicat de Llogateres per organitzar-se i demanar una negociació col·lectiva amb la propietat.
Alguns llogaters van marxar després de rebre el burofax. Altres van decidir que no marxarien i en Josep ha estat el primer que ha anat a judici dels cinc demandats. Segons indica el Sindicat de Llogateres, a la finca també hi ha vuit inquilins amb rendes antigues, sis amb contractes habituals vigents, set contractes de temporada i un pis buit. Els veïns amb lloguers habituals denuncien que els contractes de temporada tripliquen els preus i que la propietat en demana “fins a 2.700 euros al mes”.
Els veïns de la Casa Orsola han advertit durant aquest temps que el seu no era un “cas aïllat” i han aconseguit unir aquest cognom italià d’un fabricant de rajoles hidràuliques, emblemàtiques de l’Eixample, amb el moviment de l’habitatge. El portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès, ha insistit aquesta setmana que la finca ha esdevingut un “símbol” de les seves reivindicacions.