Dos hospitals projectats a Catalunya estan en zones inundables

La consellera Sílvia Paneque ha anunciat mà dura amb les edificacions ubicades al costat de rius, torrents i rambles

Façana de l'hospital Josep Trueta, a Girona
Façana de l'hospital Josep Trueta, a Girona

La catàstrofe que ha delmat les comarques centrals de la Comunitat Valenciana ha deixat una lliçó clara: aquests episodis de tempestes violentes, provocats per l’escalfament de la Mediterrània, seran cada cop més habituals. Per això, cal fer la màxima atenció a les zones potencialment inundables, abandonar i demolir els habitatges que s’hi han fet de manera irresponsable i prohibir-hi taxativament la implantació de noves edificacions.

El Govern de la Generalitat ha decidit endegar una revisió a fons del mapa de zones inundables, en previsió que puguin resultar afectades per futures DANAs i episodis de ràpida crescuda de rius, torrenteres i rambles. La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha anunciat mà dura per fer respectar els perímetres de seguretat que impedeixin la inundació de les construccions i el risc de pèrdua de vides humanes.

La consellera Paneque haurà de parlar seriosament amb la seva col·lega del Govern, Olga Pané, titular del Departament de Salut. I és que, en l’actualitat, hi ha en projecte la posada en marxa de dos centres hospitalaris que estan ubicats en zones considerades inundables.

El més important és l’enorme Campus de Salut que està previst construir en terrenys de Girona i Salt, en substitució de l’obsolet hospital Josep Trueta. Un informe de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha determinat que una part d’aquest complex està amenaçat pel desbor­dament del torrent de Masrocs.

La ubicació d’aquest centre hospitalari és molt polèmica. Quan era cap de l’oposició a l’Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque s’hi havia pronunciat en contra i havia proposat un emplaçament alternatiu, més al nord. Però l’alcalde, Lluc Salellas, i l’equip de govern local, format per la CUP, Junts i ERC, són ferms partidaris d’aquesta opció i han presentat al Departament de Salut mesures pal·liatives per mitigar el risc d’inundació, que encariran encara més el cost d’aquest colossal projecte, avaluat en uns 600 milions d’euros.

L’altre hospital pendent d’edificar que també està en una zona inundable és el de la Seu d’Urgell. Els terrenys on està previst ubicar-lo estan a tocar del riu Segre, i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ha condicionat el seu vistiplau a la construcció d’una escullera de protecció. La decisió de fer el nou hospital en aquests terrenys va formar part d’una polèmica operació urbanística, aprovada per l’anterior consistori, que ha permès la instal·lació de dos hipermercats.

(Visited 143 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari