El Tribunal Suprem de Bèlgica ha desestimat el recurs que van presentar l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret per revertir una sentència anterior de la justícia belga favorable al jutge de l’alt tribunal espanyol Pablo Llarena, la qual rebutjava pronunciar-se sobre si Llarena havia vulnerat la presumpció d’innocència dels denunciants.
El 2020, un jutjat civil belga va desestimar la demanda inicial dels polítics catalans contra el magistrat del Suprem d’Espanya en considerar que era incompetent per pronunciar-se sobre l’assumpte, ja que Llarena tenia “immunitat de jurisdicció”. Amb la decisió del Suprem de Bèlgica, la Cort de Cassació ha validat la resolució del 2020.
En la sentència, que es va dictar el passat 13 de març i que ha avançat EFE, l’alt tribunal belga recorda que la resolució del 2020 va basar-se en el fet que el jutge espanyol gaudia immunitat de jurisdicció a Bèlgica i assenyala que el recurs presentat contra aquesta és inadmissible, ja que no s’hi argumenta que la sentència impugnada interpretés incorrectament les demandes dels recurrents. Per aquest motiu, el recurs no pot ser admès a cassació.
El Suprem de Bèlgica, a més, rebutja plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre si Llarena gaudeix d’aquesta immunitat de jurisdicció a Bèlgica -com demanaven els polítics independentistes- i condemna Puigdemont i la resta d’exconsellers a assumir les costes processals.
El cas es remunta a 2018, quan l’expresident català, Comín, Ponsatí, Puig i Serret van presentar una demanda contra Llarena davant d’un jutjat civil belga en considerar que el magistrat que va instruir la causa del 1-O havia vulnerat la presumpció d’innocència en dir en una xerrada a Oviedo (Astúries) al febrer del mateix any que els processats en el cas del procés independentista no eren presos polítics.