Especial Sant Jordi: Entendre el 2025

Un munt de suggeriments que reclamen un esforç de temps de lectura que valdrà la pena

Centenars de persones passejant per la Rambla de Barcelona el dia de Sant Jordi (ACN, Jordi Borràs)

Aquest Sant Jordi ens arriba en uns temps en què costa d’entendre què està passant al món. Els ciutadans dels Estats Units van elegir un nou president que sembla trastocat i que ha trastocat les relacions polítiques i econòmiques internacionals. Suggereixo uns quants llibres que ens acostin a entendre per què Trump ha repetit com a president del seu país.

Començaré per un que va escriure Andrew Marantz el 2020 i que ens va arribar de la mà de l’editorial Capitán Swing: Antisocial. La extrema derecha y la “libertad de expresión” en Internet. Marantz es va infiltrar en el món digital ultradretà que donava suport a Trump i ens ensenya quin és el substrat que el va dur a la presidència el 2017 i ho ha tornat a fer vuit anys després. Fa por, però, com titula Marantz el primer apartat del seu llibre, América es eso. És una provocació, és clar, els Estats Units són més coses però també són aquests trols que s’han apoderat d’internet.

Roberto Montoya, a Trump 2.0 (Akal), dedica més de 300 pàgines a explicar les causes que han portat aquest personatge a presidir el país que fins ara era la democràcia més poderosa del món. Un país poderós, però amb immenses capes de pobresa. Ens les posa davant dels nassos Mattew Desmond a Pobreza made in USA (Capitán Swing) i ens demana que ens proclamem “abolicionistes de la pobresa”, un abolicionisme que no entra en els plans de Donald Trump.

L’ús de les xarxes socials per l’extrema dreta, amb la difusió de mentides i odi, ha fet molt de mal. Està en la base de l’ascens del populisme i el suport a dirigents polítics autoritaris. Ben Tarnoff ha estudiat aquest fenomen i conclou que cal prendre internet de les mans de les grans plataformes i cedir-la la ciutadania. Ho raona a Internet para la gente. La lucha por nuestro futuro digital (Penguin Random House).

Des d’Itàlia, Giuliano da Empoli també despulla les entranyes digitals i analògiques que donen ales als candidats a dictador. Ho fa a Los ingenieros del caos (Oberon), on denuncia que darrere el Brexit, Trump o Salvini “hi ha dotzenes de propagandistes, ideòlegs i, cada cop més, científics i experts en big data que intenten reinventar les regles del joc polític”.

Del genocidi de Gaza hi ha cada cop més llibres i documentals. Selecciono La insubmisa de Gaza (Èter Edicions), de la valenta palestina Asmaa Alghoul. I de la tragèdia dels refugiats em quedo amb Con el agua al cuello. Muertes y devoluciones en caliente en la peor frontera de Europa (Capitán Swing), de Hibai Arbide. No us podeu perdre Rusia contra el mundo (Península), de Marc Marginedas, on el subtítol ho diu tot: “Més de dues dècades de terrorisme d’Estat, segrestos, màfia i propaganda”.

I de l’extrema dreta més propera cal llegir Aliança Catalana: els nostres ultres (Icaria Editorial) de Xavier Rius Sant. I tanco amb el cant a la convivència de Najat El Hachmi a Els secrets de la Nur (Estrella Polar).

Sobre la lluita feminista a Andorra

Per entendre la lluita feminista a Andorra, un país on l’Església encara exerceix poder polític a través del copríncep episcopal, el bisbe de la Seu d’Urgell, i on l’avortament continua sent un delicte, fins i tot en casos de violació a menors, malformacions del fetus o risc per a la vida de la mare, cal llegir els llibres de Stop Violències, la primera associació feminista d’Andorra.

La presidenta de l’entitat, Vanessa Mendoza Cortés, i altres companyes de l’associació narren a Absolta el procés judicial viscut arran de la denúncia del govern andorrà i exposen com la lluita feminista ha aconseguit que avui, a Andorra, es comenci a parlar obertament de la despenalització de l’avortament.

L’associació, a més, acaba de publicar un nou poemari en el qual Cortés exposa els sentiments més crus i el dolor més punyent que ha patit a causa del linxament públic i la persecució institucional dels darrers anys: II Poemario feminista de lucha y resistencia en el Principado de Andorra.

També recomanem…

Per conèixer el món de Rodalies proposem la lectura d’Històries de Rodalies, un llibre escrit i autopublicat per Nieves Martínez, Javier Méndez i Susanna Solans, tres usuaris de l’R1 que exposen vivències reals del dia a dia als trens catalans. Amb una mirada crítica alhora que tendra i amb un toc d’humor, els autors expliquen diverses anècdotes en un total de 18 relats curts.

Sobre el federalisme, una ideologia i una manera de fer que busca assolir una societat i una humanitat caracteritzades pel diàleg, el respecte, la fraternitat i l’eficàcia, recomanem el llibre Federalismo fácil, una col·laboració de EL TRIANGLE i el Club Còrtum que busca apropar aquesta idea a la societat.

Per endinsar-se en la transformació del Pla Cerdà i analitzar com s’ha anat desfigurant en els últims anys, proposem SOS Eixample. Colau vs. Cerdà. El llibre recull els testimonis de l’urbanista Amador Ferrer, l’advocat Ramón García-Bragado i de diversos veïns i comerciants de l’Eixample, que aporten una mirada crítica sobre els canvis urbanístics en aquest emblemàtic districte barceloní.

D’altra banda, per conèixer els vincles i la bona relació entre Espanya i Portugal i aprofundir en l’iberisme, EL TRIANGLE recomana els llibres Lusitania en el horizonte España y Portugal: una nueva estrategia ibérica.

(Visited 28 times, 28 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari