Crida de les persones amb discapacitat intel·lectual per un Sant Jordi més inclusiu

Dincat demana al sector cultural i l'administració suport a l'accessibilitat cognitiva i impuls al format de 'lectura fàcil'

Persona lectora amb discapacitat - Foto: Dincat

L’entitat Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, ha fet una crida perquè l’administració pública i el sector cultural promoguin l’accés a la diada de Sant Jordi a tothom, mitjançant l’adaptació de llibres i textos.

Dincat ha interpel·lat el sector públic i el sector privat perquè valorin la importància de promoure l’accessibilitat cognitiva, que Nacions Unides reconeix com un dret de les persones amb discapacitat, i ha denunciat que es vulnera el dret a la cultura i la informació dels milers de persones que no poden comprendre la majoria dels llibres i documents.

En aquest sentit, reclama un impuls decidit a la lectura fàcil, un mètode desenvolupat per crear i adaptar textos i així facilitar-ne la comprensió, després que només es produïssin en aquest format a 55 dels 89.000 publicats a Espanya el 2024, segons les xifres de l’Associació de Lectura Fàcil.

A més, advoca pels clubs de lectura fàcil esgrimint un estudi de la Diputació de Barcelona sobre el seu impacte, que va concloure que provoquen un 54% d’increment de l’hàbit lector i una millora de gairebé el 20% en les competències lingüístiques.

Segons assenyala Dincat, aquests clubs s’han incrementat el 32% des del 2017, però els especialitzats en persones amb discapacitat intel·lectual ho han fet el 21%, i dels 179 que sumava Catalunya el 2023, només 34 eren especialitzats.

(Visited 4 times, 4 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari