Site icon El Triangle

El Govern distingeix 21 persones i 10 entitats amb la Creu de Sant Jordi

La Cubana (Pere Francesch - ACN)

El Govern català ha concedit la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya 2025 a 21 personalitats (10 dones i 11 homes) i 10 entitats que, pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.

L’elecció de les personalitats distingides amb aquest guardó ha volgut respectar, com ja ha estat palès en les darreres edicions del premi, la paritat de gènere. A més, la selecció de guardonats també reflecteix la diversitat de camps en què treballen les persones i les entitats distingides amb les creus.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya.

Entre els guardonats hi ha l’artista Loles León, la directora de cinema Carla Simón, la periodista Rosa M. Calaf o el grup La Cubana. A més, també han estat distingits les següents persones: l’alpinista Josep Manuel Anglada, la farmacèutica Montserrat Baiget, l’artista visual Eugènia Balcells, el pagès i sindicalista de la Unió de Pagesos Joan Caball, la ballarina i coreògrafa Montse Colomé, l’empresari José Creuheras, la dramaturga Lluïsa Cunillé, l’escriptora Mercè Ibarz, l’ecòleg Ramon Folch, el músic i gestor cultural Marc Lloret (a títol pòstum), el filòleg Isidor Marí, el geòleg Josep M. Mata-Perelló, l’editor Francisco Javier Moll, la pedagoga Miriea Montané, el director d’orquestra Josep Pons, l’empresària Laura Roigé, l’òptic optometrista Manuel Roure i el polític ex conseller de la Generalitat Joan Saura.

Entre les entitats que han estat guardonades amb la Creu de Sant Jordi d’enguany hi ha el Centre de Titelles de Lleida, el Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, la Federació dels Tres Tombs de Sant Antoni de Barcelona, el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls, l’Institut Jaume Huguet – Antiga Escola del Treball de Valls, el grup de rumba Sabor de Gràcia, la Unió per la Mediterrània i la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Vic.

La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, sigui física o jurídica.

Exit mobile version
Aneu a la barra d'eines