El Govern de la Generalitat ha aprovat el Pla Responem, que amb 1.500 milions d’euros pensa fer front a la imposició a tot el món d’aranzels decretat perl president dels Estats Units, Donald Trump.
La iniciativa, pionera a Espanya, té un doble objectiu: protegir el teixit empresarial i agrícola de Catalunya i reforçar-ne la internacionalització. D’aquesta manera, preveu actuacions directes sobre tota la cadena de valor i inclou ajuts, finançament, inversió pública i serveis d’assessorament empresarial.
Segons els càlculs del Govern català, aquesta decisió de Trump, que ara està suspensa provisionalment, podria afectar a unes 3.100 empreses i més de 4.300 milions d’euros en exportacions.
Malgrat que, al final, podria ser que Trump deixés sense efecte aquesta mesura, des del Govern es manté el pla. La consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, explicarà al Parlament aquest pla. El Govern català està obert a incloure aportacions dels grups parlamentaris, tal i com ha explicat la consellera Romero.
D’aquesta manera, aquesta inversió de 1.500 milions d’euros es desenvolpa en cinc grans blocs: ajuts directes de 300 milions als sectors més exposats (com l’agroalimentari), línies de crèdit bonificades (900 milions) a través de l’ICF, inversió pública en empreses estratègiques (150 milions), assessorament i suport a la internacionalització (130 milions), i campanyes (20 milions) per posar en valor els productes catalans a d’altres mercats internacionals.
El conjunt d’accions busca garantir estabilitat, competitivitat i presència exterior de l’economia catalana. Des del primer moment, el Govern de Salvador Illa ha volgut mantenir informats els agents econòmics, socials i polítics de Catalunya de les mesures que tenia previst prendre per atenuar els possibles efectes que la crisi dels aranzels podia tenir en el teixit econòmic de Catalunya. Així, ha mantingut trobades amb els principals agents econòmics i socials (Pimec, Foment, UGT i CCOO), el Consell General de Cambres de Catalunya i representants dels grups parlamentaris.
A més, tant el president Illa com diversos consellers, s’estan reunint amb els sectors que podrien estar més afectats pels aranzels. Hi ha el sector farmacèutic i químic, el de maquinària, l’automobilístic i, sobretot, l’agroalimentari, amb el vi i l’oli. Des de la Generalitat s’insta a buscar mercats alternatius i s’ofereix a les empreses exportadores tot l’ajut d’ACCIO, les oficines comercials de la Generalitat.
Pel que fa al sector agroindustrial, el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Alimentació, Òscar Ordeig, va explicar a les empreses que “els Estats Units són i continuaran sent un mercat clau per a Catalunya. Malgrat l’aplicació d’aquests aranzels injustificats, no podem abandonar les exportacions“.
Així, Ordeig va apel·lar a què les companyies agroalimentàries segueixin apostant per la valorització dels productes catalans i per una internacionalització sòlida i diversificada, cercant nous mercats.
Per la seva part, el president Illa va considerar que la pausa en l’entrada en vigor dels aranzels obre una oportunitat a la negociació. De la mateixa opinió és Carlos Cuerpo, ministre espanyol d’Economia i Comerç, qui s’ha entrevistat a Washington amb el secretari del Tresor, Scott Bessent.
Malgrat tot, el Govern té la intenció de mantenir el pla Responem. Segons Illa, el comportament de Trump és arbitrari i creu que no es pot donar res per fet. Precisament per això, va remarcar que cal estar preparats per si convé respondre. “Hi ha una pausa, però la situació és nova; entrem en un món nou”, va alertar el president català.“Una agenda completa en un moment delicat i rellevant per Europa, on des de Catalunya el que volem és reafirmar els valors europeus i contribuir des de la nostra posició a refermar i reforçar el projecte europeu”.