El Consell d’Europa retreu a Espanya una “pobra implementació” de recomanacions contra la corrupció

El GRECO destaca la politització del Poder Judicial i demana millorar la regulació de 'lobbies' i portes giratòries

Imatge d'arxiu del cartell del Consell d'Europa amb les banderes dels Estats membres (ACN)

El Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (GRECO) ha fet públic aquest dimecres els darrers informes que avaluen l’estat de la corrupció a Espanya, els quals assenyalen que el país ha fet una “pobra implementació” de les recomanacions per lluitar contra la corrupció. Concretament, el GRECO demana al Govern espanyol millores en la regulació del paper dels assessors polítics, millores en la regulació del lobby i les portes giratòries, i també manifesta la seva preocupació per la politització del Poder Judicial.

Dels dos informes que s’han fet públics aquest dimecres, en el del 21 de juny del 2024 el Consell d’Europa demanava una reforma “més àmplia” de l’estatut del fiscal general, especialment del sistema de nomenament del fiscal i de la “transparència” en les seves comunicacions amb el govern. Amb l’acord del PP i el PSOE sobre el poder judicial del 25 de juny es va acabar modificant el règim d’incompatibilitats del fiscal general, però queden pendents recomanacions del Consell d’Europa per reforçar la “percepció d’independència” d’aquesta figura. De fet, el GRECO adverteix en les seves conclusions de l’informe que la relació entre la Fiscalia General i l’executiu és un tema que continua “preocupant la ciutadania”.

En aquest sentit, el GRECO indica que la recomanació per millorar la independència, transparència i autonomia del fiscal general a Espanya només s’ha complert “parcialment”, i demana que es “reconsideri” el mètode d’elecció i el període de mandat del fiscal general; l’establiment de “requisits i processos clars” per “augmentar la transparència” en les comunicacions del fiscal amb el govern; i “noves maneres per donar més autonomia” al ministeri fiscal. L’actual fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, està investigat judicialment per presumpta revelació de secrets arran de la filtració de dades de l’empresari Alberto González Amador, parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

En l’informe de juny del 2024, el Consell d’Europa també va avisar que quedava pendent la recomanació sobre la reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Posteriorment, el PP i el PSOE van tancar un acord per desbloquejar la renovació de l’òrgan i marcar les bases d’un nou model d’elecció del poder judicial, de manera que aquest pas positiu no apareix en l’informe fet públic aquest dimecres.

Assessors polítics i lobbies

El segon informe del GRECO fet públic aquest dimecres es va adoptar el desembre del 2023 i tracta sobre la prevenció de la corrupció al govern i els cossos policials. El Consell d’Europa va demanar a Espanya que pari “més atenció” a la situació particular dels assessors polítics i les “àrees específiques de risc d’interessos conflictius i corrupció”, i també va exigir millores en “la divulgació financera, la regulació del lobby, i les portes giratòries quan els funcionaris del govern deixen les seves funcions per treballar al sector privat”.

Respecte a la relació entre diputats i lobbies, el GRECO reconeix alguns avenços, però alerta que menys del 10% dels parlamentaris informen públicament dels contactes i reunions malgrat estar obligats a fer-ho, com indica l’article 6 del Codi de Conducta de les Corts Generals. D’altra banda, el Consell d’Europa considera que no s’han complert les recomanacions perquè el règim aplicable a assessors sigui equivalent en termes d’integritat i transparència al dels alts càrrecs.

Finalment, el GRECO també veu marge de millora en els “mecanismes interns” de prevenció de la corrupció dels cossos policials, i lamenta que no s’hagi complert la recomanació de revisar el règim disciplinari de la Policia i la Guàrdia Civil perquè sigui més transparent, objectiu i proporcional.

(Visited 18 times, 5 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari