La direcció general de Política Energètica i Mines del Ministeri per a la Transició Ecològica ha autoritzat l’execució per segellar i abandonar definitivament dels pous del Castor. Tal com publica aquest dilluns el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), els treballs, amb una declaració d’impacte ambiental aprovada des de fa dos anys, ja tenen llum verda, i els executarà la plataforma danesa Noble Resolve, que s’ha traslladat a la zona del fallit magatzem submarí de gas.
L’autorització, vàlida per a cinc anys, requereix a Enagás una cobertura per responsabilitat civil de 50 milions d’euros (MEUR), un verificador independent que “validi” totes les fases del procés de tancament, i aplicar un programa de vigilància ambiental amb informes setmanals. Aquesta resolució inicia al desmantellament, aprovat pel Consell de Ministres el 2019, d’un projecte que fa més d’una dècada que està aturat, a causa dels sismes registrats l’any 2013, quan es va començar a injectar gas al magatzem submarí que ara es tanca.
Enagás ja té l’autorització per poder substituir els segells provisionals dels tretze pous del magatzem Castor que es van instal·lar l’abril de 2016 per taps de ciment definitius. Concretament, es col·locaran 37 taps de ciment, 22 de mecànics i 15 amb “tècnica PWC”, amb explosions controlades. La durada estimada del procés és d’entre sis i vuit mesos, i els treballs s’han distribuït en “fases i lots” que tindran el seguiment d’una comissió mixta de representants del govern català i de l’Estat.
La resolució estableix una sèrie de requisits tècnics, ambientals, administratius i de seguretat que Enagás haurà de complir en el segellament, i totes les fases han de ser avalades per “un tercer independent” i “assegurar la conformitat” a les certificacions estàndards internacionals. A més a més, Enagás haurà de presentar informes tècnics detallats al final de les operacions, en un màxim de dos mesos després de la clausura dels pous.