L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha perdut un gran nombre d’associats els darrers temps i la seva capacitat de convocatòria ha caigut dràsticament. Els actes que convoca la plataforma independentista que presideix Lluís Llach des de l’1 de juny de l’any passat tenen una participació en franca davallada. L’assistència a les Diades de l’11 de setembre convocades per l’ANC han caigut des dels 1,8 milions del 2014 als 60.000 del 2024.
El tàndem format per Llach i Jordi Pesarrodona, responsable d’Accions al Territori de l’ANC, s’ha fet un fart d’organitzar actes per Catalunya per mirar d’aixecar l’ànim de la militància però els resultats han estat més aviat pobres. Les concentracions habituals convocades a diverses poblacions de Catalunya van llanguint. Moltes queden com a simple record en l’apartat on estan anunciades al web de l’ANC. A més de la desil·lusió pel fracàs del procés i la pèrdua de la majoria independentista al Parlament de Catalunya, la marxa de Josep Costa i altres dirigents del Secretariat Nacional, crítics amb la direcció de Llach, ha contribuït a la crisi de l’entitat. L’obertura de les portes de la plataforma als simpatitzants de la ultradreta d’Aliança Catalana també ha generat rebuig i allunyament per part de no pocs socis de l’entitat.
Per dissimular la pèrdua de militants, l’ANC va decidir utilitzar la Volta Ciclista a Catalunya amb una exhibició d’estelades. Les persones que veien els finals de les set etapes de la cursa es trobaven amb una arribada plena de banderes estelades, algunes d’elles penjades de pals tan llargs que, fins i tot, posaven en perill els ciclistes que es disputaven el triomf de l’etapa. Al portal de l’ANC hi ha un extens recull d’imatges d’aquesta acció, en la qual hi apareix el propi Pesarrodona penjant una estelada a Montserrat. Llach no va participar en aquests operatius.
El president de l’ANC va agrair l’exhibició d’estelades amb un missatge a la xarxa X en què deia que “Ara caldrà que les pengem als nostres balcons. Ha de començar la remuntada de la nostra autoestima. Hem de superar aquesta depressió col·lectiva que ens tenalla. Amunt les banderes. Hi som!!!”.
Per superar aquesta “depressió col·lectiva”, l’ANC va convocar una acció que tenia l’èxit teòricament garantit: protestar un dissabte contra Rodalies a l’estació de Sants, a Barcelona. Va calcular que hi havien assistit unes cinc-centes persones i Llach hi va fer una breu intervenció, acusant la direcció de Rodalies de fer funcionar malament el servei de forma “premeditada”. Amb motiu d’aquesta performance, l’ANC va comercialitzar samarretes amb el lema “FCK RNF FCK SPN”. Les va vendre a 12 euros. No se’n van veure gaires a la manifestació del passat dissabte.
Amb Llach, l’ANC ha adoptat una violència verbal que no existia en els mandats anteriors de Carme Forcadell, Elisenda Paluzie i Dolors Feliu. No sorprèn aquest comportament en el cantautor que farà 77 anys el proper 7 de maig. La seva obsessió antisocialista l’ha portat a dir que Miquel Iceta és “un poca cosa enamorat de si mateix” i a qualificar Salvador Illa de “feixista, parafeixista o pseudofeixista”.
L’exhibició d’estelades i insults no sembla que recuperi militants per una ANC la direcció de la qual tem que els 60.000 assistents a la Diada de l’any passat siguin encara molts menys el proper 11 de setembre.