El president de la Generalitat, Salvador Illa, assumirà divendres la presidència rotatòria dels Quatre Motors d’Europa. Així el Govern de la Generalitat ha aprovat el programa d’aquesta presidència anual. Els Quatre Motors d’Europa és una xarxa de cooperació interregional que inclou Catalunya, la Llombardia, Baden-Württemberg i l’Alvèrnia-Roine-Alps. La presidència catalana comença divendres amb un acte oficial a Varese, Itàlia, on el president Illa, acompanyat del conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, prendrà el relleu a la Llombardia.
El programa de la presidència catalana se centrarà en contribuir al debat sobre el futur econòmic i social d’Europa, i influir en les decisions de la Unió Europea.
A més, introduirà noves àrees d’acció, com l’habitatge, la innovació en salut, el transport sostenible, el turisme i la ciberseguretat. “Aquest impuls és una aposta del Govern per Europa com a garantia de prosperitat, estabilitat i respecte pels drets humans en un context internacional incert”, segons la Generalitat.
La portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha assegurat que aquest moment és molt oportú per a Catalunya poder ostentar aquesta presidència precisament en el moment econòmic i polític actual.
D’aquesta manera, el Consell Executiu ha aprovat el programa de treball de la presidència catalana, que s’allargarà fins l’abril de 2026. Un dels objectius que s’hi fixen és l’increment de la presència dels Quatre Motors a les institucions europees i la incidència en els processos de decisió, com per exemple en debat sobre el marc financer plurianual.
El full de ruta se centra en quatre blocs, que són la innovació en tecnologies avançades, la descarbonització, l’autonomia estratègica i la seguretat, i l’economia inclusiva. A més, en aquest mandat s’ha aprovat incorporar nous àmbits centrats en l’habitatge, la innovació en salut, el transport i turisme sostenibles, la ciberseguretat i les tecnologies d’ús dual.
Els Quatre Motors es van constituir el 1988. Inicialment, es va fundar amb l’objectiu de col·laborar i incrementar les potencialitats econòmiques, científiques, socials i culturals d’aquestes quatre regions europees, amb característiques comunes d’industrialització. En les següents dècades, l’aliança ha anat ampliant els nivells de cooperació i ha incorporat la internacionalització de les regions i les empreses, buscant posicionaments comuns a nivell europeu que afavoreixin els quatre territoris.
Agenda econòmica
A banda del traspàs de la presidència dels Quatre Motors, Illa aprofitarà aquest viatge al nord d’Itàlia per centrar-se en l’agenda econòmica i per mantenir diverses reunions amb empreses i agents econòmics a Milà. Dijous al matí es reunirà amb la Cambra de Comerç d’Espanya a Itàlia, amb la qual Illa vol abordar l’efecte dels aranzels dels Estats Units a les empreses europees.
També es veurà amb l’Institut d’Estudis de Política Internacional (ISPI), un think tank sobre relacions internacionals i economia, i visitarà l’empresa Areco del Briolf Group, un grup empresarial català del sector químic, un dels sectors afectats pels aranzels. Areco té tres plantes productives a Itàlia i el president visitarà la que té a Abbiategrasso.