La presència de dones en la direcció d’empreses s’ha incrementat el darrer any a Catalunya, però la bretxa salarial que les manté per sota dels homes en les cúpules es manté, segons les conclusions del 19è estudi Bretxa salarial i presència de la dona en llocs directius 2025, publicat per l’escola de negocis EADA i la consultora ICSA.
Aquest treball reflecteix que la diferència entre els sous per gènere ha baixat del 16,23% al 15,23% el darrer any a Catalunya, de manera que queda gairebé dos punts i mig per sobre de la mitjana espanyola del 12,9%. Aquesta bretxa és superior a la que separa els salaris d’homes i dones que són comandaments intermedis, que baixa del 10,6% al 9,3%, i a la que es registra entre els empleats, que ha pujat del 9,8% al 10,4%.
La tendència creixent de la presència femenina en la direcció empresarial, del 16,67% al 18,3% el darrer any, però, es mostra de manera desigual en funció del sector. Aquest creixement s’ha produït en àmbits directius ja feminitzats, com la comunicació, el màrqueting i els recursos humans, i ha quedat al marge de les figures de director general, de producció o comercial, dominades pels homes.
Els autors de l’informe, en la presentació d’aquest dimarts, han alertat de l’efecte de missió complerta que ha pogut provocar l’increment de les dones directives, donant lloc al fet que les empreses “han deixat d’esforçar-se per augmentar els altres objectius”.
Pel que fa a les mesures per reduir la bretxa salarial, han advocat per canviar els models de feina i de cura sobre la base de la “corresponsabilitat” per part dels homes, i han apuntat com a possible solució a la remuneració per objectius amb flexibilitat horària en detriment de la compensació salarial exclusiva per temps invertit.