La Generalitat vol atraure investigadors dels Estats Units crítics amb Trump

El president Illa anuncia un programa de 30 milions d’euros per captar científics de màxima excel·lència

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha anunciat aquest dilluns la posada en marxa d’un programa per atraure científics que actualment treballen als Estats Units i que “puguin veure coartada la seva llibertat acadèmica”.

El pla, anomenat Catalonia Talent Bridge, està dotat amb 30 milions d’euros i comptarà amb 78 places per captar investigadors amb un únic requisit, que és la màxima excel·lència, segons ha anunciat Illa.

El Govern català ha posat el focus en els científics que puguin veure’s afectats per les polítiques de la nova administració presidida per Donald Trump i per l’ambient de negacionisme científic que des de la Generalitat s’ha detectat als Estats Units. Hi col·laboraran les 12 universitats catalanes i aquest 2025 ja incorporarà 26 científics.

Illa ha fet l’anunci durant la clausura d’una trobada amb empresaris organitzada pel diari Expansión. L’objectiu del programa són investigadors d’alt nivell que treballen als Estats Units i que es veuen afectats per la regressió en polítiques científiques, educatives i de drets civils.

La Generalitat vol garantir-los la continuïtat en un entorn lliure, segur i compromès amb la ciència, segons han revelat fonts del Govern. És la resposta de Catalunya a la censura d’àrees de recerca, la clausura de departaments educatius, l’eliminació de programes de salut i la restricció a la llibertat acadèmica als Estats Units, la qual cosa està provocant que molts científics s’estiguin plantejant marxar a l’estranger.

El programa tindrà una durada inicial de tres anys, fins al 2027, i preveu incorporar fins a 78 investigadors mitjançant la convocatòria extraordinària de programes existents de prestigi com l’ICREA, el Pla Serra Húnter o el Beatriu de Pinós, i col·laborant tant amb les universitats catalanes com amb 42 centres de recerca i els tres grans equipaments del país: el sincrotró Alba, el Barcelona Supercomputing Center i el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica.

A aquests investigadors se’ls oferiran contractes competitius i paquets d’acollida per facilitar-los la integració i la posada en marxa de la recerca. “Si algú sent que no li deixen desenvolupar el seu talent, pot venir a Catalunya. Li obrim les portes”, ha afirmat Illa.

(Visited 54 times, 54 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari