El canvi d’hora a Espanya es realitza dues vegades a l’any i el 2025 la primera modificació ocorrerà a la matinada del 29 al 30 de març. En aquest moment, els rellotges s’avançaran una hora, passant de les 2:00 a les 3:00 hores, marcarant l’inici de l’horari d’estiu. Aquest ajust busca optimitzar l’ús de la llum solar i estalviar energia, tot i que continua sent un tema de debat en la societat. El proper canvi es realitzarà el 26 d’octubre, quan s’endarrerirà una hora per tornar a l’horari d’hivern.
L’origen del canvi d’hora es remunta al segle XVIII amb Benjamin Franklin, qui va proposar aquesta mesura per reduir el consum de veles. Tanmateix, no va ser fins a la Primera i la Segona Guerra Mundial quan diversos països van començar a aplicar-lo per tal d’estalviar recursos. Actualment, uns 70 països utilitzen aquest sistema, tot i que algunes nacions han optat per eliminar-lo. A Espanya, l’horari actual es deu, en part, a la decisió de Francisco Franco el 1940 d’avançar una hora el rellotge per alinear-se amb l’horari d’Alemanya.
Malgrat els avantatges del canvi d’hora, com l’estalvi energètic i el foment de la vida social, moltes persones es mostren contràries a aquesta mesura. Segons una enquesta del CIS, el 65,8% dels espanyols està a favor d’eliminar el canvi horari i, de fer-ho, el 68,5% preferiria mantenir l’horari d’estiu durant tot l’any. La controvèrsia rau en el fet que Espanya, per la seva posició geogràfica, hauria de tenir el fus horari de Regne Unit i Portugal, cosa que genera un debat recurrent sobre la conveniència de modificar el sistema actual.