Més de 230 organitzacions i col·lectius socials d’arreu d’Espanya s’han adherit a un manifest que reclama posar fi als “controls policials motivats per criteris racials o ètnics que es donen en totes les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat”. Amb motiu del Dia Internacional Contra la Discriminació Racial, les entitats han impulsat la campanya Pareu el racisme i no les persones, a la qual donen suport, entre altres, organitzacions com Amnistia Internacional, Irídia, i Greenpeace.
Les entitats critiquen que la policia fa “actuacions d’aturada i identificacions motivades exclusivament per criteris racials”, és a dir, que no són persones “parades i identificades pel que fan, sinó pel que són”. “Es tracta d’un problema endèmic, que és sistemàticament negat en l’Estat espanyol”, lamenten les organitzacions, que indiquen que “un dels principals obstacles en la lluita contra aquesta pràctica és la manca de reconeixement institucional, atès que els cossos policials i les institucions públiques la neguen”.
En aquest sentit, les entitats lamenten que, “malgrat els esforços” per abordar la problemàtica amb institucions i autoritats de l’Estat, “no s’ha obtingut un compromís real i efectiu”, i avisen que “aquesta forma policial de procedir reforça la generació d’una estigmatització i criminalització de les persones afectades”.
Úrsula Ruiz, responsable de la línia de polítiques migratòries i frontera d’Irídia, destaca que “les aturades per perfil ètnic o racial, comporten comentaris i vexacions racistes o l’ús desproporcionat de la força, la qual cosa genera més vulnerabilitat i inseguretat administrativa a moltes de les persones que pateixen aquest tipus de pràctiques”. “Això facilita la infradenúncia de la vulneració de drets, que alhora reforça la impunitat policial”, afegeix.
La investigadora d’Amnistia Internacional Virginia Álvarez assenyala que “és imprescindible posar fi a aquesta mena de controls racistes, ja que atempten contra el principi de no discriminació i suposen una violació de drets humans, tant en la llei com en la pràctica”. De fet, Youssef M. Ouled, de Rights International Spain, manifesta que “existeix indefensió per part de qui pateix aquests controls discriminatoris a mans de les forces de l’ordre”, i per això “és primordial revisar l’ordenament jurídic i aplicar una sèrie de mesures que suposin una salvaguarda”.
Peticions de les entitats
Les entitats signants del manifest demanen, entre altres mesures, “reconèixer de manera clara i explícita el racisme i les seves múltiples manifestacions per part d’administracions públiques, autoritats polítiques i Forces i Cossos de Seguretat”; “prohibir per llei orgànica l’ús de perfils racials en l’aturada i identificació de persones“; “implementar els anomenats “formularis d’identificació” en totes les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat” per registrar la justificació i motivació de l’actuació; i crear un mecanisme extern, públic i independent competent, que supervisi, avaluï i sancioni actuacions policials que vulnerin drets humans.