La Sindicatura de Comptes ha emès un informe sobre les despeses de personal de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) dels exercicis 2021-2022 en què veu “deficiències” en les bases de la selecció dels directors de TV3 i Catalunya Ràdio. El mateix informe alerta que les retribucions íntegres anuals de quatre directrius van superar el 2021 “la retribució de conseller de la Generalitat, contràriament al que estableix la normativa”.
Concretament, la Sindicatura conclou que la retribució íntegra del director de la Fundació de La Marató de TV3 de l’any 2022 “va superar la retribució de secretari general, i no en consta l’aprovació preceptiva per acord de Govern”. Sobre la selecció dels directors de TV3 i Catalunya Ràdio, afirma que “s’han observat deficiències en les bases de la convocatòria del procediment de selecció dels directors del mitjà televisió i ràdio, pel que fa als mèrits objecte de valoració i a la comissió de valoració”.
Respecte a aquest darrer aspecte, l’informe assenyala que la base 7 de la convocatòria del procediment de selecció dels directors de TV3 i Catalunya Ràdio estableix “una relació dels mèrits a valorar (experiència, projecte a presentar, formació complementària i altres), però no inclou la valoració dels mèrits a valorar de manera global ni específica de cada mèrit”. També analitza que la base 8 de la Comissió de Valoració estableix que el nom dels membres de la comissió s’han de mantenir en confidencial i només es farà públic en el moment que el Consell de Govern resolgui el procediment de selecció. “Aquesta previsió és contrària al principi de publicitat que s’ha de garantir en tot procediment de selecció”, ha subratllat.
La Sindicatura ha considerat que en l’àmbit de la contractació, els anys 2021 i 2022, la CCMA va actuar com a “poder adjudicador no administració pública”, tot i que, a parer de la Sindicatura, “tenia la naturalesa de poder adjudicador administració pública”. Sobre la retribució d’objectius comercials a alguns directius, ha explicat que la CCMA va abonar el 88% i el 120%, per sobre del límit del 25% establert en la Llei de pressupostos de la Generalitat de retribucions variables vinculades al compliment d’objectius definits l’exercici anterior.
L’informe determina que no hi ha “empara” en la normativa ni està previst en el contracte d’alta direcció d’un treballador, el director de Gestió Pressupostària, Empresa Verda i Serveis Generals, l’abonament set triennis meritats com a funcionari de la Generalitat. També tomben el dret de reserva de lloc de treball als directius que anteriorment prestaven serveis a la CCMA.
Finalment, la Sindicatura apunta que la CCMA “no disposa de l’auditoria de compliment de l’Esquema Nacional de Seguretat, ni de l’informe d’auditoria o document equivalent respecte al tractament de dades de caràcter personal”.
Les recomanacions de la Sindicatura
En el mateix informe, la Sindicatura recomana a la CCMA negociar amb els treballadors un conveni col·lectiu propi o l’adhesió a un d’existent, i insta l’empresa pública a planificar “adequadament” el sistema de retribucions d’objectius comercials per part del personal directiu de la CCMA, incorporant en els contractes un percentatge de retribució variable en funció del seu assoliment.
L’organisme també aposta per realitzar la tramitació dels expedients de contractació mitjançant el programari corporatiu Gestor electrònic d’expedients de contractació de la Generalitat de Catalunya (GEEC).