El Parlament ha aprovat per unanimitat la reforma per blindar els patis de les escoles davant les queixes per soroll dels veïns. La proposició de llei modifica la llei 16/2002 de protecció contra la contaminació acústica. A partir d’ara no s’aplicaran els límits de so a les activitats que realitzen als “espais destinats a l’activitat docent, física, d’esbarjo o de lleure” dels centres escolars entre les 7.00 i les 21.00 hores.
Es tracta d’una iniciativa impulsada per Junts, ERC, el PPC, els Comuns i la CUP. El ple també ha aprovat les esmenes a l’articulat del PSC, per tant, les activitats en equipaments esportius també estaran exclosos de la llei de contaminació acústica, en aquest cas entre les 9.00 h i les 22.00 h.
El Parlament ha aprovat la iniciativa després que, en els últims mesos, en aplicació de la normativa acústica fins ara vigent, alguns patis escolars de Barcelona hagin estat amenaçats de tancament i, fins i tot, precintats pel soroll que generen les activitats escolars i extraescolars esportives i d’oci en horari diürn.
La diputada del PSC Gisela Navarro ha explicat que gràcies a les esmenes dels socialistes s’afegeixen també els equipaments esportius com una excepció de la llei de contaminació acústica. “Demanem protegir el joc, el lleure i l’esport, sigui a un pati o en equipaments esportius. Estem defensant el valor de la convivència”, ha dit. La diputada també ha avisat que la modificació de la llei “no és un xec en blanc”.
La diputada de Junts Anna Erra ha recordat que el so dels patis ha portat a enfrontaments entre veïns i escoles. I ha instat a fer una reflexió sobre quines ciutats i quins barris es vol tenir. “Junts defensem el pati de les escoles i el paper que fan en la vida i la cohesió dels barris”, ha dit.
La diputada d’ERC Irene Aragonès ha defensat que l’objectiu de la modificació de la llei és trobar un “equilibri just i raonable” entre el joc dels infants i el dret dels veïns a descansar. “Els dos drets poden coexistir”, ha defensat.
La diputada dels Comuns Jéssica Albiach ha destacat que avui és un bon dia per als infants, joves, cultura, esport i vida veïnal. I ha alertat que tancar patis d’escoles afecta no només als centres educatius sinó també a tot un barri perquè ajuden a “fer xarxa i comunitat”.
Per la seva banda, el diputat del PPC Cristian Escribano ha defensat que la modificació és de “sentit comú” per “protegir” els patis i garantir que els infants puguin jugar i aprendre “sense restriccions que són absurdes”. Així mateix, ha afegit que la modificació no ha de servir d’excusa per generar “molèsties innecessàries” per als veïns.
Per part de la CUP, Laia Estrada ha afirmat que s’ha d’acceptar que els infants fan soroll. “Només faltaria”, ha dit. I ha afegit que no només Barcelona es beneficiarà de la mesura sinó tot Catalunya i el conjunt de la societat.
No ho veuen igual des de la Xarxa Veïnal Contra el Soroll (Xavecs) i l’Associació Catalana Contra la Contaminació Acústica (ACCA). La presidenta de l’ACCA i comissionada de patis d’escola de Xavecs, Marga Furró, ha considerat que el que s’ha aprovat és una llei “injusta” perquè atorga “privilegis” a uns infants i en treu a d’altres. Des de les entitats valoraran els passos a donar però Furró ha defensat que s’hauria de portar aquest cas al Tribunal Constitucional i a Europa. “No poden suspendre una directiva que protegeix la salut”, ha declarat.