Amb els lemes #SomDonesiDiemPROU – Prou Sotmetre els Drets de les Dones i Nenes als Desitjos dels Homes, el moviment feminista convoca el proper 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, una potent manifestació centrada en la denúncia de totes les formes de violència i explotació de pateixen les dones i les nenes arreu del món.
Per primer cop a Barcelona, enguany les feministes radicals surten als carrers en una manifestació pròpia que es desmarca definitivament de les convocatòries oficials, com ja passa des de fa anys a ciutats com Madrid. Denuncien que la convocatòria oficial pretén fer passar per feministes ideologies masclistes i neoliberals que blanquegen l’explotació sexual de les dones a la prostitución com una “lliure elecció”, i que posen en perill les dones en permetre l’entrada d’homes als espais separats per sexe, com ara les presons o els esports, convertint les lleis d’igualtat en paper mullat.
La convocatòria va a càrrec de la Coordinadora 8M Moviment Feminista de Barcelona, de recent creació i que ja inclou més d’una vintena d’organitzacions de tot el territori, una llista oberta que va creixent amb noves adhesions. Aquesta convocatòria alternativa a la manifestació oficial ja es va començar a gestar el 8 de març de l’any passat, en una concentració que va omplir la plaça Sant Jaume de gom a gom.
Entre les associacions i entitats feministes de la Coordinadora 8M de Barcelona més conegudes hi ha Feministes de Catalunya, partits feministes com Feministas al Congreso-PFAC i Partido Feminista de España-PFE, i sindicats com CNT Barcelona i CATAC-CTS. La Coordinadora també agrupa una multitud de col·lectius de dones de Barcelona, del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Baix Llobregat, el Garraf, el Maresme, el Baix Camp, etc., així com entitats d’àmbit estatal com Docents Feministes per la Coeducació, Somos Ellas (el col·lectiu de dones que denuncien els feminicidis vestides de blanc), LGB estatal, i d’àmbit internacional com Women’s Declaration International.
La manifestació centra les seves reivindicacions en qüestions candents de l’agenda feminista, com ara un recompte real de víctimes de la violència masclista i una major protecció per a elles, la lluita contra la violència sexual i la pornografia, o la prohibició de l’explotació reproductiva i el tràfic de criatures gestades per “ventres de lloguer”. Contràriament a la manifestació oficial, la manifestació feminista considera la prostitució com la forma més greu i sistemàtica d’explotació i violència sexual, que lamentablement lideren Catalunya i Barcelona, i en reclama l’abolició amb una llei que persegueixi proxenetes i puteros i protegeixi les dones. La manifestació també abasta altres qüestions, com acabar amb la desigualtat salarial i la precarietat laboral de les dones i impedir la participació dels homes als esports de les dones derogant les lleis que falsegen el sexe. Finalment, denuncien la persistència d’una justícia patriarcal, que desprotegeix les mares i posa en risc les criatures davant dels pares maltractadors.
La Manifestació sortirà a les 18.00 h de la plaça Catalunya, seguirà pel carrer Fontanella, la Via Laietana i el carrer Jaume I per acabar a la plaça Sant Jaume amb la lectura del manifest i diverses actuacions. Entre les participants més conegudes, hi haurà les activistes i supervivents del sistema prostitucional Amelia Tiganus, Kamila Ferreira i Vanesa Silva, l’escriptora feminista Coral Herrera, i moltes d’altres, a més d’una representació de les feministes franceses Amazones d’Avignon, que han mobilitzant el suport internacional a Gisèle Pélicot, a qui també es retrà homenatge.
El 8 de març és el dia més important de la lluita històrica pels drets de les dones, per reivindicar l’agenda feminista.