Com ha justificat Mònica Terribas la seva editorial a Catalunya Ràdio saludant “les ciutadanes i ciutadans de la República catalana”?

Dient que va ser una editorial “pronunciada en un marc legislatiu d’interregne”. A dos quarts de sis de la tarda del dijous 27 d’octubre del 2017, Mònica Terribas va obrir el programa especial que va emetre Catalunya Ràdio després que el Parlament proclamés la república dient: “Bona tarda, ciutadanes i ciutadans de la República catalana”. Terribas sempre ha paït malament les crítiques de manca d’imparcialitat que va demostrar en aquell moment. Aquest mal humor es va posar de manifest el 2019 en un programa de Salvador en que Jordi Évole li va demanar si es va sentir enganyada després de fer aquella editorial. Terribas li va dir que era una pregunta injusta i no li va contestar.

Aquell editorial el va recuperar fa uns dies Ricard Ustrell, a El Matí de Catalunya Ràdio, per comentar una frase de Terribas en una entrevista sobre el seu documental sobre l’Opus Dei en què la periodista lamentava que l’etiquetin com independentista. Ustrell va recordar que Terribas, després de deixar Catalunya Ràdio, va assumir la vicepresidència de l’entitat independentista Òmnium Cultural.

Àlex Gutiérrez, en la mateixa entrevista en que Terribas va explicar al diari ARA el perquè de la seva editorial del 2017, li va preguntar per la crítica d’Ustrell. Ella va dir que “Llibertat d’expressió. Cadascú a la vida pot dir el que vulgui, cap problema” i que “no és ni el primer ni l’últim que m’assenyala: altres ho han fet abans”. Va demanar, però, que “és important que algú escolti algun dia tota la portada d’aquella tarda”.

La portada de Terribas va ser aquesta: “Bona tarda, ciutadanes i ciutadans de la República catalana. Perquè mentre les mesures de l’article 155 no s’executin i es publiquin oficialment això és el que ha decidit el Parlament legítim triat a les urnes el 27 de setembre del 2015. Catalunya ha vulnerat el marc constitucional, ha trencat amb el règim del 78. Són dos quarts de sis de la tarda de dijous 27 de setembre del 2017. I el Parlament ha votat. Catalunya s’ha constituït en un estat independent i sobirà de dret, democràtic i social en forma de república. Viurem en directe a la plaça de sant Jaume i arreu del país la celebració als carrers del naixement de la república catalana”.

Terribas es va equivocar i en comptes de “27 d’octubre del 2017” va llegir “27 de setembre del 2017”. Tot i la seva crida no hi va haver gaire celebracions als carrers de Catalunya. Tres dies després l’aleshores president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i alguns membres del seu govern fugien a Bèlgica.

(Visited 241 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari