El conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ha reconegut que hi ha un problema “estructural” del català al camp de la salut, en referència al coneixement i ús de l’idioma per part dels professionals sanitaris. “Hem de trobar una solució estructural a un problema que ara mateix és estructural”, ha argumentat en una entrevista a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), on ha apostat per mesures com ara revisar criteris d’accés a les facultats i oferir més cursos formatius.
Segons Vila, cal generar més personal sanitari que sàpiga català ja d’entrada. “No és només resoldre el tema dels que vinguin a última hora, és que de partida hem de ser capaços de fer que els que ja formem nosaltres, tots, surtin amb el C1 sota el braç”, ha conclòs.
Vila ha remarcat que la posició que tingui la llengua al camp de la salut i en el camp de l’atenció a les persones en general és “importantíssima” i ha subratllat que cal esmerçar tots els esforços per aconseguir tenir més personal sanitari que sàpiga català ja des d’un inici. “Si això implica més places, revisar els criteris amb què s’entra a les facultats, oferir-hi el màxim de possibilitats per aprendre català, això s’ha de fer”, ha reblat.
En aquest sentit, en paral·lel al debat sobre el personal que prové de fora de Catalunya, ha posat el focus en la necessitat que els professionals que es formen aquí ja surtin de la facultat amb una competència demostrada en català. “Això s’ha de fer, perquè el que té poc sentit és que els nostres, els metges que formem aquí, no acabin sabent català. Caldria que tots en sabessin”, ha reblat.
Igualment, el conseller ha defensat la necessitat d’incrementar molt la formació en competència lingüística de tots els professionals que treballen al sistema sanitari públic, concertat i privat. En aquest punt, Vila ha reivindicat la important oferta de cursos de català.
Ara bé, el conseller també ha recordat que el sistema de salut català està “tensionat”, com bona part dels sistemes sanitaris occidentals, pels canvis demogràfics, que impliquen un envelliment de la població. En aquest sentit, ha remarcat que “l’aprenentatge de la llengua s’ha de poder ubicar adequadament perquè sigui una prioritat”.