Site icon El Triangle

L’ús del català al Parlament recupera terreny des del declivi de Cs: un 85% dels diputats l’utilitza majoritàriament

Votació al ple del Parlament de Catalunya (Nico Tomás, ACN)

Votació al ple del Parlament de Catalunya (Nico Tomás, ACN).

En les últimes dues legislatures, a partir del 2021, el català ha recuperat presència al Parlament coincidint amb el declivi i la desaparició de Cs. Actualment prop d’un 15% dels diputats utilitzen majoritàriament el castellà en les seves intervencions a l’hemicicle. Una xifra per sota del màxim històric de gairebé el 30% que es va assolir durant la legislatura entre el 2017 i el 2021, quan Cs va guanyar les eleccions catalanes amb 36 diputats. Actualment, 115 dels 135 diputats del Parlament intervé majoritàriament en català (85%). La xifra està per sota dels anys anteriors a l’arribada de Cs al Parlament, quan l’ús del castellà era gairebé anecdòtic.

A excepció de la primera legislatura des de la restitució del Parlament (1980-1984) durant 25 anys l’ús del castellà va ser residual a l’hemicicle. Fins i tot en dues legislatures, la del 1992-1995 i la del 2003-2006, no hi havia cap diputat que utilitzés majoritàriament el castellà per dirigir-se a la resta de diputats.

Tal com indiquen les dades, el 2006 es produeix un punt d’inflexió a partir de la irrupció de Ciutadans al Parlament. En les dues primeres legislatures amb Cs, el partit liderat llavors per Albert Rivera tenia 3 diputats i l’ús del castellà es va incrementar lleugerament. Se situa prop del 4% el 2006 i supera el 5% el 2010.

Una xifra que es dispara a mesura que Ciutadans augmenta la seva representació a la cambra catalana: a les eleccions del 2012 el partit neoliberal obté 9 diputats i l’ús del castellà supera el 10%; el 2015 Cs puja fins als 25 diputats i el castellà arriba al 17%. És durant la legislatura entre el 2017 i el 2021, després del referèndum de l’1-O, quan Cs guanya les eleccions a Catalunya amb 36 diputats i el nombre de diputats del Parlament que utilitza majoritàriament el castellà s’enfila fins al màxim històric de gairebé el 30%, 39 dels 135 diputats de la cambra el parlen majoritàriament.

A partir del 2021, el català comença a recuperar terreny i el nombre de diputats que intervé en castellà torna al 17%. Coincideix en el fet que Cs cau fins als 6 diputats i Vox arriba al Parlament amb 11 diputats. Segons les dades de la legislatura actual, que va començar el 10 de juny de l’any passat, hi ha 20 diputats que parlen habitualment en castellà a l’hemicicle, que suposen gairebé un 15%. Ciutadans ja no té representació al Parlament mentre que Vox ha mantingut els 11 diputats i el PPC ha passat de 3 a 15 escons.

En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), el president del Parlament, Josep Rull, veu com una “bona notícia” que el català recuperi terreny a la cambra catalana en un “context d’emergència lingüística”. “Que a la institució que representa la sobirania del país, en termes molt majoritaris, s’utilitzi la llengua del país és exemplar i exemplaritzant. Ajuda a construir marcs mentals, des d’un punt de vista que el català és una llengua d’integració i cohesió”, ha defensat.

Exit mobile version
Aneu a la barra d'eines