Site icon El Triangle

El Suprem avala per unanimitat l’escorcoll del despatx del fiscal general de l’Estat i la confiscació de dispositius

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en la seva compareixença al Senat

La sala d’apel·lacions del Tribunal Suprem ha desestimat per unanimitat el recurs interposat pel fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortíz, contra l’entrada i escorcoll del seu despatx professional i el de la fiscal provincial de Madrid, María Pilar Rodríguez. Segons la resolució judicial, publica l’ACN, el Suprem “té la facultat d’investigar un aforat” i “també ha de tenir els mecanismes necessaris per fer-ho”, per això l’alt tribunal també avala la confiscació del material i dispositius informàtics.

Les defenses dels fiscals, investigats per un delicte de revelació de secrets sobre l’empresari Alberto González Amador, parella de la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, van presentar recursos contra aquestes accions en considerar-les desproporcionades amb el delicte investigat i en opinar que envaïen la seva intimitat.

El Suprem, però, considera que el delicte que s’investiga permet aquesta diligència, que la investigació era necessària i que els escorcolls eren l’únic mitjà possible per obtenir els aparells i instruments que es trobaven als despatxos. En aquest sentit, la resolució judicial assenyala que “ni la Fiscalia General de l’Estat ni cap altra institució tenen una garantia d’immunitat” i que la motivació era “suficient”.

“En dependències de Fiscalia, com de qualsevol jutjat, hi ha múltiples expedients que contenen dades d’igual o més rellevància que els ara investigats, la revelació dels quals pogués potencialment afectar no només l’adequada administració de justícia sinó la intimitat de tercers, de manera que el judici de proporcionalitat en la ingerència ha de ser reforçat”, apunta l’alt tribunal.

Així mateix, els magistrats de la sala han considerat que el jutge instructor no tenia alternativa perquè concloure que es tractava d’un lloc d’impossible prospecció judicial (en ser una alta institució de l’Estat), hauria comportat renunciar a la mateixa investigació i hauria implicat la creació d’un àmbit d’impunitat que no es contempla en l’ordenament jurídic espanyol.

Pels jutges no és raonable “atribuir a un òrgan jurisdiccional, també en virtut del seu alt rang, la facultat d’investigar, i si escau, sancionar, els possibles delictes que puguin cometre els representants de tan altes institucions, i després concloure, que no poden utilitzar els instruments necessaris per a la seva investigació, quan concorren els requisits necessaris per adoptar tals mesures”.

Exit mobile version
Aneu a la barra d'eines