El TSJC decideix jutjar en absència Puig per les obres de Sixena perquè no pot declarar des de Bèlgica

El tribunal prohibeix a la Fiscalia modificar els fets d'acusació i Santi Vila es nega a declarar

La sala del TSJC on es jutja Lluís Puig pel cas Sixena - Foto: ACN, Pol Solà, Roger Segura

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit jutjar l’exconseller de Cultura i diputat de JxCat Lluís Puig en absència pel retorn de les obres d’art del Museu de Lleida a Vilanova de Sixena (Osca). A causa d’una modificació legal de Bèlgica, on resideix Puig, no s’ha pogut fer la declaració a través de videoconferència.

Com que la pena és inferior als dos anys de presó, es pot fer el judici sense la seva presència, cosa que ha demanat la Fiscalia contra el parer de la defensa, i això és el que ha decidit fer el tribunal. Puig s’enfronta a dos anys d’inhabilitació per un delicte de desobediència.

L’altre acusat pels fets, el també exconseller de Cultura Santi Vila, serà jutjat més endavant i aquest dijous s’ha acollit al seu dret a no declarar com a testimoni i coacusat.

Ja a l’inici de la vista oral, el president del TSJC i del tribunal que jutja a Puig, Jesús María Barrientos, ha dit que el tribunal “no es pot quedar en stand by a l’espera que la legislació belga permeti la declaració per videoconferència”, tenint en compte, a més, el temps transcorregut respecte dels fets. Barrientos ha recordat que Puig consta citat personalment per al judici i ja se’l va advertir que podia ser jutjat en absència.

En el torn de les qüestions prèvies, el fiscal ha modificat l’escrit de qualificació provisional per “concretar” alguns dels fets que s’atribueixen a Puig. Barrientos l’ha advertit que això podria comportar haver d’ajornar el judici perquè vulneraria el dret de defensa, basat en l’actual escrit d’acusació. Tot i això, el Ministeri Públic ha dit que no s’ampliaven els fets, sinó que es detallaven més.

Així, ha concretat que el jutjat d’Osca que havia ordenat el retorn de les peces va notificar a Puig la interlocutòria del 27 de juny del 2017 el dia 7 de juliol del 2017, dos dies després de ser nomenat conseller de Cultura, i li donava de termini per acordar-ho el 25 de juliol següent. Això no obstant, el fiscal assegura que Puig va deixar córrer el termini de forma “voluntària i conscient” i tampoc va fer res els següents mesos d’agost, setembre i octubre, quan va ser destituït pel govern espanyol.

Després d’una pausa per deliberar les peticions de les parts, el TSJC ha insistit a celebrar el judici en absència i ha rebutjat la modificació dels fets introduïda per la Fiscalia.

(Visited 32 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari