Menys d’un terç de la població de Catalunya utilitza el català com a llengua habitual

Les persones que s'identifiquen amb el català i el castellà com a pròpies per igual pugen vuit punts, fins al 14,6%

Gent gran passejant Barcelona

El català és la llengua habitual de menys d’un terç de la població per primera vegada en, com a mínim, 20 anys, segons l’Enquesta d’usos lingüístics de la població del Departament de Política Lingüística del govern català, que es publica cada cinc anys i que s’ha presentat aquest dimecres. Amb dades del 2023, l’estudi reflecteix que el 32,6% dels ciutadans fan servir el català per sobre de cap altre idioma, un retrocés de 3,5 punts respecte al 2018. Els qui tenen el castellà com a habitual cauen dos punts, fins al 46,5%.

Les caigudes de tots dos idiomes es veuen, en part, compensades per un augment de gent que declara tenir com a habituals tant català com castellà per igual, i ja són gairebé un de cada deu (9,4%), xifra que suposa un increment de dos punts. D’altra banda, els enquestats que identifiquen com a propi un idioma o l’altre reculen sis punts.

La tendència a l’alça de l’ús de tots dos idiomes per igual també queda clara en la llengua d’identificació de la població, és a dir, en la llengua que senten les persones com a pròpia. Si fa vint anys el 44,3% dels enquestats s’identificaven amb el català i el 47,5% amb el castellà, la diferència es va anar eixamplant fins als deu punts el 2018, cosa que ara es manté. Amb tot, els dos idiomes van a la baixa, ja que ara el català suma un 30% i, el castellà, un 40,4%, mentre que els qui veuen com a pròpies totes dues pugen de manera destacada fins al 14,6% del total.

Llengua materna

El retrocés del català també és visible en el fet que és la llengua materna de menys de tres de cada deu residents de 15 anys o més. L’any 2003 ho era del 36,2% de la població, una xifra que va caure en cinc punts un lustre després i que es va mantenir la següent dècada, fins al 31,5% el 2018. En el baròmetre publicat aquest dimecres, se situa en el 29%.

La dinàmica és en aquest cas molt similar al castellà durant tota la sèrie històrica, ja que del 56,1% a principis de segle, va caure al 52,7% el 2018 i ara cau al 49,2%. És a dir, per primera vegada, menys de la meitat dels catalans diuen que el castellà és la seva llengua materna en solitari.

Alhora, els qui tenen tant català com castellà com a llengües maternes per igual creixen i arriben al 5,6%, mentre que els qui tenen altres idiomes com a inicials no han parat de créixer en els últims anys i ja se situen en el 16,2%.

(Visited 41 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari