Site icon El Triangle

Trump, contra els periodistes que van destapar la trama russa del ‘procés’

El consorci de mitjans d’investigació OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), que va destapar, el 2022, la trama russa del procés independentista de Catalunya liderat per Carles Puigdemont, ha presentat una demanda contra el president dels Estats Units, Donald Trump, i el Departament d’Estat d’aquest país, per l’efecte que pel seu treball té la congelació de fons d’USAID, la major agència de cooperació internacional del món. L’acció també va adreçada contra el secretari d’Estat, Marco Rubio, que és l’administrador d’USAID, i contra Russell Vought, director de l’Oficina d’Administració i Pressupost dels Estats Units.

Fundada el 2007, OCCRP reuneix mig centenar de mitjans dels cinc continents. Col·laboren al consorci des de The Guardian fins a Le Monde passant pel belga Le Soir, la televisió pública alemanya ZDF, el diari noruec VG o infoLibre i El Periódico a Espanya. Com a resultat del bloqueig dels fons, el pressupost d’OCCRP s’ha retallat un 29%, cosa que s’ha traduït en l’acomiadament del 20% del personal, a més d’una reducció de salaris i de jornada per a la majoria dels empleats que han conservat els seus llocs de treball. El consorci haurà de cancel·lar programes a mitja dotzena de països, cosa que paralitzarà projectes de periodisme d’investigació a Àsia, el Pacífic, Amèrica Llatina i Europa, destaca la demanda.

Trump acusa l’OCCRP de ser el responsable del  procés d’impeachment en el seu primer mandat presidencial arran d’una publicació del 2019, en la qual relacionava Rudolph Giuliani, advocat de l’aleshores president dels Estats Units, amb dos empresaris russos emigrats a Florida que haurien investigat polítics i activistes demòcrates.

“Aquesta acció il·legal del Govern dels Estats Units priva els petits mitjans d’investigació de països de baixos ingressos a tot el món dels fons que tant necessiten per funcionar. Aquests mitjans són fonamentals per exigir comptes als poders públics en alguns dels llocs on és més difícil informar-ne. Molts periodistes a l’exili corren el perill de ser deportats als països d’origen, on s’arrisquen a ser arrestats i torturats”, ha afirmat un portaveu d’OCCRP.

Paral·lelament a la retirada de fons de l’USAID que ajudaven a sufragar el funcionament d’OCCRP, aquest consorci ha estat objecte d’una campanya de desinformació a les xarxes socials promoguda per usuaris fidels a Elon Musk i Donald Trump que l’acusen de conspirar amb la CIA i “l’Estat profund” contra el president dels Estats Units. La retallada de fons a USAID ha estat aplaudida pels mitjans de comunicació i portaveus oficials de la Rússia de Putin. El govern rus considera OCCRP “una organització indesitjable” i amenaça amb cinc anys de presó qualsevol persona que ajudi o reenviï els missatges i informacions d’aquest consorci de periodistes.

El president de Junts, Carles Puigdemont, no va assistir al Ple del Parlament Europeu en què representants d’OCCRP -entre ells, Jesús G.Albalat, d’El Periódico de Catalunya– van informar sobre la seva reunió amb emissaris russos poques hores abans de proclamar la independència de Catalunya i altres detalls de la trama russa del procés. Aquest dijous, Puigdemont va publicar un missatge a la xarxa d’Elon Musk on deia: “Han dedicat tants anys i diners públics a fabricar la delirant trama russa que no han tingut recursos per investigar la trama jihadista que tenien dins de casa”.

“OCCRP ha estat atacada pel crim organitzat, autòcrates i altres, i mai no ens hem acovardit, però continua sent desagradable ser blanc de teories conspiratives i de desinformació, especialment quan estan sent llançades per persones que ara estan molt a prop del poder als EUA”, ha denunciat Miranda Patrucic, directora del consorci.

Exit mobile version
Aneu a la barra d'eines