El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dilluns en comissió per 34 vots a favor (PP, PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNB, EH Bildu, Podem i BNG) i 3 en contra (Vox) l’informe del nou Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, que tindrà una durada de cinc anys i inclou 462 mesures per reforçar la lluita contra les diverses formes de violència masclista. Com a novetat, el pla inclou mecanismes per combatre i tipificar la violència vicària, l’econòmica i també la digital, però deixa fora altres violències malgrat les peticions d’alguns grups, com la violència obstetrícia o la institucional. El pla, aprovat en comissió, es votarà al ple del Congrés pròximament.
Coincidint amb el 20è aniversari de la primera llei contra la violència de gènere, aprovada el 2005 pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero, l’acord s’ha renovat en comissió i es votarà al ple del Congrés pròximament. Entre les novetats, per primera vegada el pacte especifica que els fills i les filles són víctimes directes de violència de gènere quan s’exerceix violència per danyar les seves mares.
També proposa tipificar conductes que limiten la independència econòmica de les dones, com per exemple impedir l’accés a recursos financers o laborals, així com mesures per combatre l’assetjament i la violència exercida a través de mitjans digitals i xarxes socials. El nou pacte, a més, reclama iniciatives d’implementació d’educació afectivosexual impartida per professionals qualificats a les primeres etapes formatives, així com millores en la capacitació de professionals de diversos sectors per garantir una resposta adequada i sensible en els casos de violència de gènere.
Debat polític
Malgrat que han votat a favor de l’informe i han defensat el pacte, ERC i Podem han lamentat que no inclogui altres violències contra les dones, com a la violència obstètrica i la institucional, mentre que Junts ha recordat que l’Estat ha de garantir les aportacions a les comunitats autònomes per a les polítiques de lluita contra la violència de gènere.
El PSOE ha celebrat que les formacions hagin estat capaces d’apartar les seves diferències puntuals per assolir l’acord i el PP, malgrat el seu vot favorable, ha retret als socialistes que no hagi prioritzat la renovació del pacte i a Podem que no implementés bona part de les mesures durant el mandat d’Irene Montero com a ministra d’Igualtat.
L’única força que s’ha oposat al pacte d’Estat és Vox. La seva portaveu a la comissió, Rocío Aguirre Gil de Biedma, ha afirmat que la seva formació està en contra de “tota la violència” i, per això, manté una “oposició frontal” a un informe que és “una estafa” i que només estén “ideologia” perquè “sembli que fan alguna cosa”. L’informe, segons Vox, té com a premissa una “llei injusta sobretot pels homes” que “atempta contra el principi d’igualtat”.