El president de la patronal catalana Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha afirmat aquest dimecres que “des d’una perspectiva lògica” els treballadors que cobren el salari minim interprofessional (SMI) haurien de continuar quedant exempts de tributar l’IRPF. “El govern podria haver estat més encertat, ja que parlem de classes treballadores que perceben menys salaris”, ha comentat en una entrevista a RNE.
“Els empresaris som pragmàtics, veurem què decideix finalment el Congrés dels Diputats”, ha afegit el president de Foment del Treball, que, d’altra banda, ha afegit que espera que la reducció de la jornada laboral “descarrili” a la cambra baixa i la mesura es negociï en el marc de la negociació col·lectiva.
En relació amb el desacord entre les dues forces polítiques de l’executiu espanyol exhibit ahir en públic després de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres sobre la tributació de l’SMI, Sánchez Llibre ha afirmat que “aquesta senyora (la ministra de Treball, Yolanda Díaz) va bastant per lliure i planteja iniciatives que no estan pactades amb el govern i aquí està la gran disfunció que perjudica la imatge del govern i del que hauria de ser la negociació col·lectiva, que els últims 45 anys ha donat grans resultats a l’economia espanyola”.
En l’entrevista a RNE, Josep Sánchez Llibre ha explicat que la patronal espanyola CEOE va plantejar un augment de l’SMI del 3,5%, que el govern va descartar. “Ella (Yolanda Díaz) ho va rebutjar perquè sempre vol anar un pas més enllà, sempre plantejant aquesta divisió”, ha apuntat el també vicepresident de la patronal espanyola.
Sobre la reducció de la jornada laboral, el president de la patronal catalana ha assenyalat que a Catalunya al voltant del 35% dels convenis van en la direcció de jornades 37,5 hores o inferior i ha negat que estigui en contra d’aquesta mesura, si no que vol que es tracti en la taula de la negociació col·lectiva i no s’imposi per llei. Sánchez Llibre ha admès que desitja que aquesta reforma no prosperi al Congrés dels Diputats i que els empresaris faran de “lobby” als partits polítics per influir en el seu posicionament.
A més, ha destacat que la ministra de Treball volia que aquesta mesura ja estigués en marxa el 2025 i que Díaz “ja ha fracassat”. “Ja hem guanyat el primer round, va plantejar iniciatives que no podien prosperar des de cap punt de vista”, ha sentenciat.