L’Ajuntament de Barcelona i l’entitat del Tercer Sector Hàbitat3 han arribat a un acord per comprar la Casa Orsola per 9,2 milions d’euros. Les dues parts han tancat un acord de compra social col·laborativa i aportaran prop de la meitat del cost de l’operació cadascuna.
En roda de premsa, l’alcalde socialista Jaume Collboni ha explicat que l’acord s’ha tancat en el marc de la mediació amb la propietat plantejada pel Síndic de Greuges de Barcelona i ha concretat que la propietat ha acceptat formalment l’oferta aquest mateix matí. Collboni ha assegurat que la fórmula acordada és “innovadora i pionera” i ha assenyalat que permetrà suspendre el desnonament previst.
L’alcalde ha dit també que compren la finca per enviar un missatge “clar”: que “Barcelona defensarà el dret a l’habitatge” amb l’objectiu de “canviar les regles del joc”. Concretament, el consistori barceloní aportarà 4,87 milions d’euros en l’operació i Hàbitat3 la resta, 4,33 milions. Segons el consistori, el preu total de compra -9,2 milions d’euros- significa que el metre quadrat surt a 3.335,75 euros/m², un 30% inferior a la mitjana del barri de la Nova Esquerra de l’Eixample.
La primera conseqüència de tot plegat, ha afegit l’alcalde, és que s’aturen els processos de desnonament i es convertirà l’edifici en pisos de lloguer assequible. Així els actuals llogaters, ha dit, no hauran de marxar.
A més a més, Collboni ha explicat que amb aquesta operació l’Ajuntament pagarà menys del que hauria pagat el 2021 si hagués adquirit la finca per tanteig i retracte, ja que llavors hauria costat 5,2 milions i ara l’Ajuntament en pagarà 4,87. Una altra diferència respecte a aquell moment, ha dit, és que es va descartar adquirir la finca perquè llavors no hi havia pisos buits. En canvi, ara, a curt termini es podrà disposar de pisos que es posaran a disposició de la borsa de lloguer assequible de la ciutat.
La Casa Orsola suma 26 habitatges habitables i quatre locals comercials. Actualment, a la finca hi ha set habitatges amb contracte de lloguer indefinit, set de lloguer de temporada, cinc amb contracte de lloguer vigent, cinc més en procés de demanda o procediment judicial i dos buits. Amb l’operació, es podrà posar a disposició del parc públic d’habitatge un total de nou pisos: els dos buits i els set de lloguer de temporada un cop finalitzin els seus contractes. La resta de contractes de lloguer vigents es mantindran o es formalitzaran de nou d’acord amb la legislació d’arrendaments urbans valorant cadascun dels casos.
Procés de mediació discret
Collboni ha explicat que, davant de la possibilitat del desnonament d’un veí, l’Ajuntament va acceptar l’oferiment de mediació per part del síndic David Bondia i va ser en aquest context que va sorgir l’oportunitat d’una compra social. Hàbitat3 es va oferir a comprar la finca conjuntament amb l’Ajuntament i es va tancar un acord. Gràcies al fet que l’entitat es posés a disposició per fer una compra conjunta, ha indicat el batlle, el consistori ha pogut participar de l’operació de compra directa sense esperar al tanteig i retracte.
La presidenta d’Hàbitat3, Carme Trilla, ha justificat que van decantar-se per l’operació perquè hi ha la possibilitat de destinar habitatges buits a lloguer assequible. Tanmateix, també ha admès que hi va haver un debat en el si del patronat sobre implicar-se o no en la compra. “Nosaltres treballem amb persones vulnerables, i als que ara sí que es renovarà els contractes… són considerades vulnerables o no?”, ha reflexionat. Ella mateixa ha conclòs que, si bé no ho són des del punt de vista tradicional “d’ingressos baixos”, sí que hi ha una “vulnerabilitat residencial”, ja que són persones que tenen el risc de perdre el seu habitatge.
Segons Trilla, al final la solució d’una compra social és “òptima” per a tots els actors implicats, tant veïns com Ajuntament, i també perquè és una aposta per “defensar l’arrelament a la ciutat i lluitar contra la gentrificació”.
Per la seva banda, el síndic ha relatat en roda de premsa que com a mediador ha tingut converses amb les tres parts: Ajuntament, Sindicat de Llogateres i propietat. Bondia ha afirmat que una cosa “fonamental” ha estat la discreció i ha assenyalat que va dialogar amb el Sindicat i amb la propietat sense que les dues parts s’asseguessin a la mateixa taula. “Si no, no s’hauria arribat a un acord”, ha admès.
Ara, ha dit, creu que sí que s’obrirà una taula de diàleg on hi hauria d’haver els veïns i el Sindicat de Llogateres, i el síndic farà seguiment de l’operació.