Els catalans posen un 4,8 a la gestió de la Generalitat durant el 2024

Segons el CEO, els enquestats valoren amb un 4,1 l'executiu espanyol de Pedro Sánchez

Pere Aragonès i Salvador Illa (ACN)

Els catalans han posat una nota de 4,8 sobre 10 a la gestió de la Generalitat durant el 2024, segons l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). La pregunta, però, no fa distinció entre el govern de Pere Aragonès (ERC), que va durar fins al 10 agost, i l’actual executiu presidit per Salvador Illa (PSC). Un 60% aprova la gestió de la Generalitat en l’últim any, mentre que pel que fa a la valoració del govern espanyol, els catalans abaixen la nota fins al 4,1 i hi ha divisió entre els que aproven i suspenen la gestió del govern de Pedro Sánchez: un 49% l’aprova i un 48% la suspèn.

Els simpatitzants del PSC (5,8) i d’ERC (5,7) són els que valoren amb notes més altes la gestió de la Generalitat en l’últim any. En canvi, els d’Aliança Catalana són els que donen pitjor valoració amb un 3,4. Per àmbits, els més ben valorats de la Generalitat són la promoció de la cultura i la llengua catalana (5,6); el transport públic i infraestructures (5,2); i la sanitat pública (5,2). En canvi, els àmbits amb pitjors notes són les relacions Catalunya-Espanya (4,2) i la seguretat de la ciutadania (4,2).

Pel que fa a la valoració del govern espanyol, els simpatitzants del PSC (6) i de Comuns (5,4) són els que donen notes més altes a l’executiu de coalició entre aquests dos partits. En canvi, els simpatitzants dels socis d’investidura de Sánchez suspenen la gestió del govern espanyol durant el 2024: els de Junts posen un 3,4 i els d’ERC un 4,3.

En l’àmbit dels ajuntaments, hi ha algunes diferències en les valoracions sobre el govern municipal propi segons la grandària del municipi. Els més petits de 2.000 habitants són els millors valorats amb un 5,6 i, per contra, els més grans d’un milió d’habitants són els pitjors valorats, amb un 5,1. Els simpatitzants del PSC són els que posen millor nota als governs municipals, un 6, seguits dels simpatitzants del PPC, que donen un 5,9.

En relació amb la valoració de la gestió de la Comissió Europea, que obté un 4,5 de mitjana, els simpatitzants del PSC (5,8) són els que li donen una nota més alta, seguits dels del PPC (5,4). L’enquesta s’ha fet a gairebé 2.000 persones i es va realitzar entre el 25 d’octubre i el 13 de desembre de 2024.

Rodalies suspèn

El servei de Rodalies de Renfe ha suspès per primera vegada, i ha rebut un 4,5 sobre 10, segons l’enquesta del CEO. La nota cau més de mig punt respecte al 2022 (5,1) i el 2023 (5,2), una puntuació que encara és més baixa (3,7) en el cas dels usuaris de Rodalies per feina o estudis. La majoria dels ciutadans, un 54%, creu que és responsabilitat principalment de la Generalitat, i no de l’Estat, millorar Rodalies.

Els transports públics més ben valorats pels catalans són els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), que es mantenen en el 7,5 que ja va registrar el 2023, i els trens de llarga distància, com els AVE o Avant, que cauen d’un 7,9 a un 7,5. El metro i els autobusos urbans es mouen en el 7, mentre que els busos interurbans, en un 6,5. A la cua, a banda de Rodalies, es troben els trens regionals de Renfe (5,3), de la mateixa manera que a la mateixa enquesta de l’any anterior.

Més partidaris d’incrementar impostos

Pel que fa als impostos, un 52% dels participants de l’estudi els volen mantenir tal com estan ara, mentre que un 27% els vol veure més alts, i un 16%, més baixos. En dos anys, la diferència entre aquestes opcions s’ha reduït, ja que l’any 2022 un 32% volia tipus més elevats, i un 12%, més reduïts.

Amb tot, el parer dels contribuents canvia depenent de l’impost. Els qui volen un impost de societats més alt (27%) són més que els qui diuen que s’hauria de baixar (20%), però en la resta de gravàmens es dona la circumstància contrària: el 57% vol menys successions, per un 8% que creu que hauria d’anar a l’alça, i el mateix passa amb l’IVA (37% i 3%), patrimoni (32% i 20%) i IRPF (31% i 9%).

La resta de serveis, aprovats

Pel que fa a la resta de serveis públics, els ciutadans posen un 7,6 sobre 10 a l’ensenyament concertat i un 7 al públic. Els hospitals públics reben un 6,8, i els Mossos d’Esquadra un 6,6, la mateixa nota que l’atenció primària. L’administració de justícia se situa en últim lloc, amb un 5.

El 39% dels enquestats creuen que l’educació funciona millor si és de gestió pública, mentre que el 25% que creu que la privada va millor, i sis de cada deu ciutadans creuen que millorar el sistema educatiu és sobretot cosa de la Generalitat. Sobre la sanitat, un 48% creu que la pública és que funciona més bé, per un 28% de la privada. A més, la majoria (56%) també remarquen que és responsabilitat principalment de l’administració catalana.

(Visited 31 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari