L’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC) i el Col·legi Oficial d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona han avisat aquest divendres que la compra de la Casa Orsola, tancada gràcies a l’entesa entre l’Ajuntament de Barcelona i Hàbitat 3 com a compradors, suposa un “precedent preocupant” i perjudica la “seguretat jurídica”.
En un comunicat, aquests professionals han considerat que a partir d’ara els propietaris, mentre no puguin gestionar “els seus immobles amb normalitat, poden veure’s forçats a despendre’s de les seves finques”. Les organitzacions, a més, apunten que la venda d’aquest edifici de l’Eixample ha estat “l’única sortida viable” després “d’anys de pressions, assetjament i incertesa jurídica”.
En particular, l’AIC i el Col·legi han carregat contra el consistori perquè consideren que “cedeix al xantatge” del Sindicat de Llogateres, i han afirmat que la Casa Orsola es “converteix en una nova peça d’un model d’intervenció pública que desmotiva i desestabilitza el mercat de lloguer”. A la vegada, han afirmat que “reflecteix una tendència creixent d’instrumentalitzar la propietat privada en benefici d’un relat polític i una legislació”, i han avisat, en aquest sentit, que no s’avaluen les “conseqüències reals sobre el mercat i la confiança dels propietaris i inversors”.
Per tot plegat, els agents immobiliaris han demanat “una reflexió i un gir urgent” sobre els efectes d’aquest tipus d’intervencions, i han exigit “un marc estable” del dret a la propietat i que “no sigui constantment qüestionat”, el qual sostenen que ha de ser “un pilar fonamental per a un mercat basat en l’economia social de mercat”, recull l’ACN.