Els grups polítics demanen a Salut que revisi el protocol de les reconstruccions mamàries en detectar-s’hi “disfuncions”

Supervivents de càncer denuncien al Parlament anys d’espera per reconstruir-se el pit tot i la garantia dels sis mesos

Les testimonis i professionals durant la compareixença a la Comissió de Salut (Parlament de Catalunya)

Els grups parlamentaris demanaran al Departament de Salut que revisi el protocol que garanteix les reconstruccions mamàries en sis mesos després que s’hi hagin detectat deficiències. Així ho han dit després d’escoltar al Parlament de Catalunya el testimoni de dues supervivents de càncer de mama que han esperat anys per a una reconstrucció: Aliki Aikatererini, a qui havien fet la mastectomia abans d’entrar en vigor la normativa i va quedar a la cua de la llista d’espera, i Gemma González, que va patir complicacions en la pròtesi que li van col·locar i va esperar un any i mig per a l’operació.

A Catalunya es fan unes 7.000 cirurgies relacionades amb càncer de mama a l’any. D’aquestes, aproximadament un 77% es fan mitjançant cirurgia conservadora (tumorectomia), que consisteix a netejar els marges per minimitzar una recidiva local, i un 23% per mastectomia, segons recull el Servei Català de la Salut (CatSalut).

La Comissió de Salut ha testimoniat aquest dijous el calvari pel qual han passat moltes dones diagnosticades de càncer de mama que han hagut d’esperar mesos per a una reconstrucció del pit després d’una mastectomia -extirpació de la mama afectada-.

El 2023 va entrar en vigor una normativa del Departament de Salut segons la qual les reconstruccions mamàries després d’una mastectomia s’haurien de fer en menys de sis mesos. Tenir un termini garantit d’espera -i com més breu millor- havia estat una llarga reivindicació de les pacients i aquesta normativa va ser ben rebuda. Amb tot, durant aquest temps, s’hi ha detectat algunes “disfuncions”, en paraules de Junts.

La doctora Anna López Ojeda, cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora de l’Hospital de Bellvitge i vicepresidenta de la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica, ha explicat que les reconstruccions immediates -una altra de les reivindicacions- han augmentat gràcies a l’incentiu econòmic que es va establir. Ara bé, ha assenyalat que un dels problemes actuals és que les pacients a qui es fa una reconstrucció immediata i després pateixen complicacions han d’esperar a la llista de patologia mamària i no a la de reconstruccions, que és la que té un termini garantit de sis mesos. “És com si tornessin a la casella de sortida”, ha advertit.

Un altre dels temes pendents, ha apuntat, són les derivacions dels fluxos de pacients per a una cirurgia d’alta complexitat quan al seu hospital d’origen no els la poden fer, de manera que siguin “resoltes” en temps i forma per garantir l’equitat territorial. Davant aquesta situació, Comuns, que ha demanat les compareixences, ha assenyalat que buscaria el consens per demanar a la conselleria “refer” el protocol davant els problemes que s’hi han detectat i els altres grups hi han expressat el seu suport.

(Visited 27 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari