L’Associació Sediments ha presentat una demanda davant la sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justícia d’Aragó (TSJA) en contra de la decisió de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) de desestimar el seu recurs administratiu reclamant l’extinció de la concessió de la central hidroelèctrica de Flix (Ribera d’Ebre). L’entitat es va adreçar l’abril de 2023 a l’organisme de conca demanant-li que procedís a fer efectiva l’extinció just quan s’anaven a complir els 75 anys de termini màxim concessional previst per la Llei d’Aigües, entre d’altres normes. La CHE va rebutjar la sol·licitud basant-se en una clàusula de l’ordre ministerial de l’any 1936, segons la qual la concessió tenia una vigència de 99 anys.
La negativa de l’organisme de conca va ser objecte d’un recurs d’alçada per part de Sediments, que la CHE no va respondre dins dels tres mesos preceptius -el va acabar rebutjant posteriorment, quan ja estava oberta la via judicial-. Així doncs, esgotada la via administrativa, l’entitat va decidir presentar un recurs contenciós-administratiu davant el TSJA el 3 de juliol de 2024. La seva admissió a tràmit el 21 d’octubre posterior ha desembocat, just ara fa una setmana, en la presentació de la demanda.
El text defensa que tant la Llei d’Aigües, com el Reglament del Domini Públic Hidràulic i la Llei del Patrimoni de les Administracions Públiques estableixen un termini màxim de la concessió de 75 anys. Segons aquest càlcul, la central hidroelèctrica de Flix, en marxa efectivament des del 21 de juny de 1948 i que actualment explota Endesa, funcionaria amb la concessió caducada des del 21 de juny de 2023.