El conseller d’Agricultura i Pesca de la Generalitat de Catalunya, Òscar Ordeig, ha demanat des de Brussel·les que la Unió Europea (UE) tingui en compte les característiques pròpies del model de pesca del Mediterrani a l’hora d’elaborar les quotes anuals. Ordeig ha acompanyat el ministre d’Agricultura i Pesca, Luis Planas, aquest dilluns a la reunió amb els seus homòlegs europeus i ha instat la Comissió Europea a “millorar” el mètode científic pel càlcul dels estocs.
“No podem prendre decisions com fins ara”, ha apuntat el conseller. En la trobada dels ministres d’Agricultura de la UE, el Govern d’Espanya ha presentat una proposta juntament amb França i Itàlia per modificar el reglament europeu de pesca i que les quotes no puguin variar més d’un 20% cada any. Així, es pretén evitar que la Comissió Europea introdueixi reduccions dràstiques com el desembre passat.
En la mateixa línia que Planas, Ordeig ha instat la Comissió Europea a canviar el mètode científic que estableix les quotes. Segons ha dit, els càlculs dels científics de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) no coincideixen amb els de la Comissió a l’hora de concretar els dies de pesca corresponents al Mediterrani, i ha assenyalat que aquests no poden basar-se només en l’estat del lluç.
“Nosaltres pesquem més de 100 espècies, no pot ser que tot se centri en funció de com estan els estocs del lluç, perquè si el lluç està malament, no es pot pescar res, i no té sentit”, ha afirmat Ordeig. Així, ha reclamat un “mètode científic millorat”, que estigui “aterrat” a la realitat del model mediterrani i que doni informació “més fiable” sobre l’estat dels estocs.
“No podem estar cada any amb aquesta espada de Dàmocles a sobre. Jo crec que ara la reflexió és què li demanem a l’executiu comunitari per aquest 2025, perquè no podem estar funcionant i prenent decisions com fins ara”, ha manifestat el conseller, que ha subratllat que “no té res a veure la pesca mediterrània amb la pesca de l’Atlàntic”.
“Venim aquí a dir que no es poden prendre decisions que afectin la pesca del Mediterrani sense tenir en compte les confraries, pescadors, llotges i administracions que ens toca gestionar la política pesquera en el dia a dia”, ha afegit Ordeig.