El departament d’Estadística del Govern d’Andorra ha donat a conèixer la xifra de població del Principat a 31 de desembre del 2024: 87.097 habitants, amb un increment del 2,3% en relació amb l’any 2023. Es tracta d’un rècord històric, tot i que és una xifra menor de la que surt de la suma dels censos municipals, pendents d’actualització, que consten en els set comuns (ajuntaments) i que elevarien la població fins als 92.858 habitants.
Aquestes dades estadístiques revelen tres claus per entendre el país i la seva idiosincràsia específica. La primera és que la població autòctona, amb nacionalitat andorrana, és minoritària. En concret, hi ha 39.470 andorrans, amb un petit creixement de l’1,3% durant l’any 2024, que suposen el 45,3% del total de població. Aquesta minoria és, a l’hora de la veritat, la que mana, ja que només els ciutadans amb passaport andorrà majors de 18 anys poden exercir el dret a vot en les eleccions nacionals i comunals i tenen reservat el dret exclusiu a optar a càrrecs de representació pública.
Aquest petit creixement de la minoria andorrana contrasta amb el que ha experimentat el conjunt del país, que ha estat del 2,3%, amb 1.996 habitants més, dels quals 1.373 són de procedència estrangera. En aquest sentit, es confirma la pujada dels residents d’origen sud-americà, amb especial força dels argentins (+13,5%), els colombians (+34,4%) i els peruans (+34,7%). Així, els argentins han passat de 2.755 habitants el 2023 a 3.126.
I aquesta és la segona característica que presenta la radiografia demogràfica de l’Andorra d’avui: la creixent presència de treballadors migrants procedents d’Amèrica Llatina, que estan ocupant les feines (construcció, serveis…) que tradicionalment havien fet ciutadans procedents d’Espanya i França, molts dels quals ja han arribat a l’edat de jubilació o bé han decidit tornar al seu país de procedència.
Darrere dels andorrans, la segona minoria nacional més important que resideix a Andorra és la de les persones que tenen la nacionalitat espanyola, que sumen 20.699 habitants (+1,2%). La tercera minoria en nombre d’habitants és la portuguesa, amb 8.529 ciutadans residents. Amb una particularitat, la comunitat portuguesa, que havia arribat a tenir 10.000 persones a Andorra, està disminuint en els últims anys: a causa de la recuperació econòmica del seu país d’origen molts opten per tornar-hi. A finals del 2024, havia baixat un -1,7%, en comparació amb l’any 2023.
Val a dir que aquesta estadística oficial està viciada per la trampa fraudulenta existent amb els passaports. La legislació andorrana prohibeix explícitament la doble nacionalitat. Però, així i tot, se sap, de manera fefaent, que hi ha milers de nacionals andorrans que tenen, a més, el passaport espanyol o francès, ja que aquests països sí que permeten la doble nacionalitat. Això fa que hi hagi una zona grisa on hi ha molts andorrans que, pel fet de tenir dos passaports, haurien de renunciar a una de les nacionalitats.
*Pots llegir l’article sencer al número 1606 de l’edició en paper d’EL TRIANGLE.