El procés va rebre el suport massiu de ‘bots’ russos

Gran part dels missatges emesos per 'Russia Today' a les xarxes socials per promoure el referèndum del 2017 han desaparegut, segons El Periódico

Missatge de 'Russia Today' sobre Carles Puigdemont al canal de X de la cadena vinculada al Kremlin

“L’ús de ‘bots’ va propulsar la cobertura de la propaganda russa sobre l’1-O”. Així va titular El Periódico de Catalunya una de les peces que ocupaven les tres pàgines del ‘Tema del dia’ d’aquest diari el passat dilluns. La crida a portada va ser “Russia Today va utilitzar ‘bots’ per agitar la polarització a Espanya”. El Periódico ressalta que “el mitjà oficialista rus va difondre notícies falses o manipulades durant el referèndum de l’1-O” i recorda que “va fomentar la polarització en moments crítics per a Espanya”.

La informació que apareix al diari ve avalada per l’informe “Amenaces informacionals russes a Espanya”, realitzat pel Cassini Group Spain. Albert Borràs, co-director d’aquesta empresa especialitzada en anàlisi geopolítica i intel·ligència estratègica, afirma que Russia Today i Inna Afinogenova, que va ser subdirectora de la seva pàgina web en espanyol “han exercit un paper clau en l’estratègia de desestabilització informativa russa a Espanya, especialment durant esdeveniments crítics com el referèndum català del 2017, les eleccions generals espanyoles i la pandèmia de la Covid-19”. Ex-treballadors de la cadena russa confirmen els resultats d’aquest informe i l’interès del Kremlin de desestabilitzar Espanya aprofitant les tensions relacionades amb el procés independentista impulsat per diversos partits i col·lectius a Catalunya.

Molts dels missatges difosos pels ‘bots’ russos per ajudar la causa independentista han desaparegut del perfil de Russia Today (RT). “Han passat ja gairebé vuit anys i la majoria dels tuits emesos per la web de RT en espanyol, tant l’1 d’octubre del 2017 com durant les setmanes àlgides del procés, han sigut esborrats”, explica l’analista Borràs. “Segons la seva anàlisi, es tracta d’un procés ‘deliberat d’eliminació de missatges’ que, o bé va ser originat pel mateix mitjà de comunicació, o bé ‘van ser denunciats’ a la xarxa social. El que sí se sap és que eren missatges destinats a estigmatitzar l’Executiu espanyol i a incitar un augment dels disturbis”, recull El Periódico.

Entre les afirmacions difoses pels ‘bots’ russos arran del procés independentista hi ha mentides com la suposada presència de tancs a Barcelona per reprimir-lo o que es van disparar trets contra manifestants partidaris de la separació d’Espanya i el suggeriment que l’OTAN bombardegés Madrid per ajudar Catalunya. Russia Today va arribar a publicar, deu dies després del referèndum independentista del 2017, que hi havia dotze països europeus que donarien suport a una Catalunya desenganxada d’Espanya.

Des de que Carles Puigdemont va fugir de Catalunya, Russia Today li va fer tres entrevistes. L’última, el 20 de març del 2021. El mitjà que defensa en tot moment els interessos de Vladimir Putin havia perdut, però, interès en Puigdemont i l’aventura independentista els darrers temps. El va recuperar, però, el darrer mes del 2024 coincidint amb les amenaces del president de Junts de fer caure el govern de Pedro Sánchez i desestabilitzar Espanya. El passat divendres es feia ressò de l’anunci de Puigdemont que trencava les negociacions amb el govern espanyol perquè Sánchez es nega a convocar la moció de confiança al Congrés dels Diputats que li exigeix.

(Visited 200 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari