L’ampliació del DFactory Barcelona serà una realitat el 2026, amb 47.000 m² dedicats a la indústria 4.0

La Zona Franca de Barcelona aspira a ser la primera a obtenir el certificat de seguretat i transparència internacional

El delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Pere Navarro, i la directora general del CZFB, Blanca Sorigué (CZFB)

El delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Pere Navarro, i la directora general del CZFB, Blanca Sorigué, han presentat aquest dijous davant dels mitjans de comunicació les principals línies d’actuació per a aquest 2025, i han anunciat que està previst que el primer edifici de l’ampliació del DFactory estigui acabat a finals del 2026.

Concretament, l’ampliació s’executarà en dues etapes: La primera constarà de 30.000 m² aproximadament, fet que suposarà que a finals de 2026 el DFactory passarà a comptar amb una superfície total de 47.000 m². A més, ja s’ha iniciat la licitació per a la urbanització i construcció dels primers edificis de la segona fase del DFactory Barcelona, i es preveu que en el segon trimestre d’aquest any es comencin a realitzar les obres de la seva ampliació. Tot plegat, amb una inversió d’entre 50 i 70 milions d’euros.

En aquest sentit, Navarro ha assenyalat que “la nostra prioritat per a 2025 és transformar la Zona Franca en un gran Districte 4.0, més connectat amb la ciutat de Barcelona, més sostenible, més eficient, amb millors solucions de mobilitat i més sectoritzat, per a optimitzar l’activitat industrial i logística”. A més, ha destacat que “la Zona Franca de Barcelona és exemplar a nivell internacional” i que “serà la primera a tot el món en obtenir la certificació de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que avala els més alts estàndards de seguretat i transparència en el comerç internacional”.

DFactory Barcelona s’ha convertit en només tres anys en un ecosistema d’indústria 4.0 de referència internacional amb la implantació de 35 empreses de robòtica, impressió 3D, IA, realitat augmentada i virtual, sensòrica, blockchain, ciberseguretat, nanotecnologia… Avui dia, supera ja el 85% de la seva ocupació, fet que fa necessària una ampliació dels 17.000 metres quadrats actuals.

Segons han explicat Navarro i Sorigué, els tres eixos que centraran l’activitat del CZFB durant aquest 2025 són: el desenvolupament econòmic i social del territori, amb el desenvolupament del Districte 4.0 i el DFactory com a projectes més emblemàtics; la integració urbana del Districte 4.0, on desenvoluparà millors infraestructures, connexions, millores a nivell tecnològic i energètic; i la seva estratègia ESG, amb els principals criteris de governança, sostenibilitat i Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), i igualtat.

Estratègia ESG

El CZFB ha assolit un acord amb l’OCDE per posar en marxa un projecte pilot que servirà per certificar aquelles zones franques de tot el món que garanteixen la seguretat comercial al seu territori. La Zona Franca de Barcelona ha estat escollida per desenvolupar la part tècnica d’aquesta certificació i espera convertir-se al llarg d’aquest any en la primera Zona Franca del món a obtenir-la. L’objectiu és ressaltar els estàndards més alts de seguretat i transparència en el comerç internacional.

Sorigué ha explicat que “és important destacar que Barcelona té tres ingredients que ens permeten tenir la recepta per impulsar projectes d’innovació i atreure empreses internacionals: un accés a talent especialitzat, una ubicació estratègica i connectada, i un ecosistema d’innovació i col·laboració únic. I des del CZFB impulsem aquestes singularitats per a projectar Barcelona a tot el món”.

El CZFB també s’enfoca a desenvolupar els ODS més rellevants, potenciant noves fonts d’energia, incrementant l’eficiència en l’ús de l’aigua i fomentant la igualtat de gènere.

(Visited 8 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari