Greus deficiències de gestió en els tractaments de diàlisi

Dur informe de la Sindicatura de Comptes per l’externalització de l’atenció als pacients, amb un cost de 91,4 milions d’euros l’any 2022

Miquel Salazar és el síndic major de la Sindicatura de Comptes

La Sindicatura de Comptes ha posat la lupa en l’assistència que reben a Catalunya els malalts de ronyó, una afecció crònica que requereix llargues, freqüents i costoses sessions de diàlisi per al seu tractament. Segons càlculs del CatSalut, a Catalunya hi ha gairebé 280.000 persones amb malalties de ronyó, de les quals 6.278 rebien l’any 2022 tractaments de diàlisi.

La solució per a les afeccions nefrítiques és el trasplantament, però ni hi ha prou donacions d’òrgans ni tots els pacients estan capacitats per rebre-les. Durant l’any 2022, objecte de l’informe de la Sindicatura de Comptes, es van fer 949 trasplantaments de ronyó.

La Sindicatura de Comptes ha detectat greus deficiències en el model de gestió que fa el CatSalut de les diàlisis dels pacients. En bona part, deriven de l’externalització de part d’aquest servei que es va produir l’any 2014, arran de les severes retallades pressupostàries que va aplicar el Govern del president Artur Mas.

Això ha fet que, durant el període analitzat per la Sindicatura de Comptes, el 45,3% dels pacients rebessin les sessions de diàlisi als centres privats contractats per CatSalut, mentre que el 54,7% ho van fer a la xarxa d’hospitals públics i concertats.

Però ja se sap, per experiència, que les privatitzacions dels serveis, amb l’excusa d’abaratir costos, acostumen a resultar més cares. Així, segons l’informe de la Sindicatura de Comptes, el tractament anual de diàlisi d’un pacient en un centre privat li va costar a la Generalitat 47.744 euros, mentre que a la xarxa pública el cost va ser de 42.261 euros, incloent-hi els trasllats del pacient en ambulància.

L’externalització parcial d’aquest servei es va dividir en 17 lots territorials, que s’han repartit majoritàriament entre dues empreses: Fresenius (amb 7) i Diaverum (també amb 7). Segons la Sindicatura de Comptes, en aquest repartiment, que es va fer sense passar per concurs públic, hi ha indicis de conxorxa que podrien comportar sancions administratives i procediments penals.

Les empreses externalitzades van cobrar, l’any 2022, 91,4 milions per prestar el servei de diàlisi a 3.295 pacients, amb un sobrecost no pressupostat de 8,4 milions. A més, s’ha detectat que en el període 2014-22 es van emetre 31.574 factures presumptament duplicades, amb un frau estimat d’uns 2 milions d’euros.

La Sindicatura de Comptes també mostra la seva estranyesa per la poca utilització de la diàlisi domiciliària, molt més barata (29.724 euros anuals) i còmoda per al pacient. A Catalunya, només està prescrita al 10,8% dels pacients amb malalties cròniques de ronyó.

*Pots llegir l’article sencer al número 1604 de l’edició en paper d’EL TRIANGLE.

(Visited 146 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari