L’Ajuntament de Barcelona ha aconseguit tirar endavant les ordenances fiscals per al 2025 amb els vots favorables del govern del PSC, BComú i ERC i els vots en contra de TriasxBCN (Junts), PP i Vox. Amb la llum verda del plenari, les noves taxes entraran en vigor l’1 de gener.
Les noves ordenances recullen, entre altres, un increment de l’IBI fins a l’1,17% a més de 200 hotels, noves tarifes per als autocars turístics quan vulguin aparcar (passarien dels 20 als 80 euros) o apujar el topall del recàrrec municipal de la taxa turística perquè passi dels 4 als 8 euros. També inclouen l’augment progressiu de la taxa de residus en quatre anys i la bonificació del 50% per al veïnat que aplica el porta a porta.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha agraït els suports dels grups que han votat a favor i ha celebrat que hi hagi “acords”, destacant que és un acord “progressista”. Collboni ha afirmat que amb les noves ordenances s’apuja la pressió fiscal al sector turístic, però no “a les famílies, les pimes o els autònoms”.
Collboni també ha explicat que aquest mateix matí ha signat la pròrroga pressupostària, que estarà vigent a partir de l’1 de gener, i ha assenyalat que espera que en les pròximes setmanes es pugui arribar a un acord de pressupostos nous per al 2025.
Suport de BComú i ERC
La presidenta del grup de BComú, Janet Sanz, ha argumentat el suport a les ordenances fiscals perquè fan pagar més el sector turístic i contribueixen al decreixement turístic. Així, Sanz ha afirmat que les ordenances són “coherents” amb “l’estratègia de capgirar la tendència a posar catifes vermelles a les elits” i ha remarcat que, segons l’acord del govern amb BComú, es rebutjarà qualsevol nova terminal de creuers que plantegi el Port. “Estem fent polítiques coherents”, ha afegit.
El tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, ha retret a Sanz “la discrepància gestual” i ha assegurat que l’acord al qual han arribat és “una ratificació de l’acord inicial” i una “rectificació” dels acords signats el 2018 amb el Port de Barcelona, quan Ada Colau era alcaldessa. “Si no confonem relat i realitat descobrim que estem d’acord”, ha dit, tot queixant-se del discurs “esgotador” dels comuns que vincula el PSC amb “les elits”.
Per la seva banda, el regidor d’ERC Jordi Castellana ha lamentat el “postureig” de BComú sobre les terminals de creuers, i ha afirmat que “no hi ha cap acord de fons” perquè el pacte al qual ha apuntat BComú “ja estava definit” amb anterioritat. A més, Castellana ha remarcat que els republicans es mouen “per l’impacte de les mesures” i no pel “postureig”, i ha argumentat el vot a favor de les ordenances perquè no augmenten la pressió fiscal sobre els ciutadans, sinó sobre “les activitats més lucratives”, com el turisme.
TriasxBCN, PP i Vox, en contra
El regidor de TriasxBCN Damià Calvet ha lamentat que el govern municipal no hagi acceptat les seves al·legacions per “reduir la pressió fiscal” a la ciutat i fer que “la bona salut financera de l’Ajuntament no sigui a costa de la gent i les empreses”. “No són les ordenances que necessita Barcelona”, ha defensat Calvet, que ha dit que tampoc són bones per afrontar els reptes de futur de la ciutat.
La regidora del PP Àngels Esteller ha criticat que les ordenances fiscals “consoliden Barcelona com la ciutat més cara d’Espanya” i ha definit la ciutat com un “infern fiscal” que perjudica el poder adquisitiu de les famílies i el sector turístic, el “motor econòmic” de la ciutat. Esteller ha lamentat que les ordenances fiscals “tornen a criminalitzar el turisme” i “castiguen” els ciutadans.
Al seu torn, el regidor de Vox Gonzalo de Oro-Pulido ha assenyalat que les ordenances fiscals “espremen” els barcelonins i que s’estan “repetint els errors del passat”. “No tractin els turistes com si venir a Barcelona fos un càstig”, ha afegit.