ARTE France i Capa Presse acaben d’estrenar un documental titulat “Europa en les mans de Putin?”. Està dividit en dos capítols. El primer es titula “Ingenuïtats europees” i els seus primers vint minuts estan dedicats a explicar la trama russa del procés independentista. Les primeres imatges del documental ens mostren el president rus, Vladimir Putin, anunciant, el 18 de març del 2014, l’annexió al seu país de la regió ucraïnesa de Crimea.
Els autors del reportatge –Laure Pollez et Christophe Barreyre– expliquen que Putin va engegar una ofensiva contra la Unió Europea, una ofensiva no basada en trets sinó en provocar la divisió interna en alguns dels seus països. “L’objectiu d’aquesta guerra paral·lela: afeblir les democràcies europees i minar-les des de l’interior perquè s’enfonsin soles”, expliquen. Tot seguit, el documental ens trasllada a Barcelona i assenyala que el 2017, tres anys després de l’annexió de Crimea, el Kremlin detecta una esquerda a Espanya, gràcies al moviment independentista de Catalunya. “Moscou hi veu una ocasió enorme per fracturar un país membre de l’OTAN”, afirmen.
L’ex-secretari de Relacions Internacionals de Convergència Democràtica de Catalunya Víctor Terradellas es converteix en fil conductor de la narració a partir d’aquell moment. Els documentalistes l’entrevisten i ell els explica que, en la seva campanya per buscar suports a la independència de Catalunya, va demanar noms de persones que el poguessin acostar al Kremlin. Li van suggerir de parlar amb Sergi Markov, que, segons el documental, no és “un qualsevol” sinó un antic diputat del partit de Putin i el cap dels seus propagandistes.
El documental ressegueix les investigacions judicials que han posat al descobert, gràcies a la intervenció del telèfon de Terradellas, els contactes que va organitzar amb russos de Carles Puigdemont, aleshores president de la Generalitat. Hi apareix Nikolay Sadovnikov, un dels emissaris russos que es va entrevistar amb Puigdemont el 26 d’octubre del 2017, el dia abans de la proclamació de la independència. Terradellas explica que els russos van oferir 10.000 soldats i ajut econòmic però que l’aleshores president de la Generalitat no va acceptar l’oferiment perquè defensava un procés d’independència pacífic.
Amb la fugida de Puigdemont a Bèlgica, ARTE raona que “l’operació ha fracassat però Rússia no ha dit encara la darrera paraula”. Entra en escena aleshores Josep Lluís Alay, cap de l’Oficina de Puigdemont com a ex-president de la Generalitat, que viatja tres cops a Rússia, a la recerca de suport a la causa independentista. Ni Alay ni Puigdemont van voler participar en el documental, segons els seus autors.
El reportatge acaba dient que cap de les processos judicials oberts per la trama russa del procés ha acabat en una condemna a les persones implicades. Catalunya no és independent. “La temptativa de cop de força a Catalunya ha fracassat. No importa. En la visió de Putin cal aprofitar les ocasions quan es presenten. Sembrar les llavors del caos i deixar-les germinar”, acaba la part del documental dedicada als esforços de Puigdemont i els seus col·laboradors per aconseguir el suport de Putin a la independència de Catalunya.
Després dels 20 minuts dedicats al “procés”, el documental es trasllada a un altre país que Rússia ha volgut dividir per afeblir Europa: Alemanya. Ho va fer arran de la construcció del gasoducte Nord Stream 2. ARTE explica que Putin, a qui es veu caminant per un llarg passadís del Kremlin en les darreres imatges del documental, va utilitzar la dependència d’Alemanya d’aquest gasoducte per dificultar el seu suport a Ucraïna arran de la invasió russa iniciada el 24 de febrer del 2022.
Les últimes frases del primer capítol d’“Europa en mans de Putin?” demanen si “les democràcies seran capaces de superar les seves febleses i vèncer la temptativa d’escanyament orquestrada des del Kremlin”.
“Europa en mans de Putin?” s’ha estrenat coincidint amb la posada en circulació del documental “Surveilled”, on Ronan Farrow difon la teoria independentista que els telèfons i dispositius digitals de 65 dels seus representants van ser espiats pels serveis d’intel·ligència espanyols. Farrow no diu res de la trama russa. Els mitjans de comunicació catalans favorables a la independència de Catalunya s’han queixat que els seus homòlegs espanyols no han donat canxa a “Surveilled”. D’“Europa en mans de Putin?” no n’han parlat TV3, Catalunya Ràdio, El Nacional, Vlaweb o l’ARA. Es pot veure aquí.