El campus de Comunicació-Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra reunirà aquest divendres 13 de desembre acadèmics, periodistes i professionals per analitzar el paper del periodisme en el context actual marcat per la desinformació i el canvi del paradigma mediàtic. L’esdeveniment, que tindrà lloc sota el títol d’“El perquè de les notícies en l’era de la desinformació”, està organitzat pel projecte europeu XQ.EUJOY, que promou el periodisme com a eina educativa i de transformació social, explorant la seva relació amb la desinformació i les perspectives decolonials. Amb aquest congrés, XQ.EUJOY, format per Ediciones Octaedro, la Fundació Periodisme Plural, Aspea, Idea Dinamica i Dataninja, vol refermar el seu compromís amb un periodisme responsable i ètic, capaç d’afrontar els desafiaments de l’era digital.
La trobada posarà el focus en el periodisme com a dret democràtic i eina educativa essencial, amb l’objectiu de fomentar una reflexió crítica sobre com aquesta professió pot recuperar la seva funció formativa i enfortir la capacitat de la ciutadania per al pensament crític en un entorn on la immediatesa i la viralització de continguts sovint afecten la qualitat informativa.
Aquest congrés internacional comptarà amb la participació de reconeguts experts en el camp de la comunicació, la política i el periodisme. Entre els ponents destacats hi haurà Cristina Fernández Rovira, professora de la Universitat de Vic, coordinadora del grau en Global Studies i membre del grup de recerca TRACTE, que presentarà la ponència “For free and quality journalism: 10 reasons for the media to shut down their social networks”, i Eileen Truax, periodista especialitzada en política i moviments socials, que cobert quatre eleccions presidencials als Estats Units i ha publicat en mitjans com The Washington Post, Vice, 5W i El Universal, presentarà “Black, illegal, latino, expat: challenging the colonial narrative in Media”.
També intervindrà Luiz Peres Garzezi, professor lector Serra Húnter al Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la ponència “Journalism, polarization and algorithmic epistemology”. D’altra banda, el professor Raimon Ramis, especialista en Alfabetització Mediàtica i gestor de projectes de la Fundació MediaBus (Xile), presentarà “From the Media to get information to live in the Media”.
Per últim, el congrés també comptarà amb la participació de Lorenzo Marini, cofundador i director d’Estratègia i Impacte de Verificat, una iniciativa de fact-checking fundada el 2019 per combatre la desinformació mitjançant l’educació. Marini exposarà la ponència “From Newsroom to classroom: Journalism’s role in shaping knowledge”, on explorarà com el periodisme pot influir en la formació del coneixement a l’aula.
A la sessió de tarda hi intervindran Leah Pattem, periodista guardonada amb múltiples premis i col·laboradora en mitjans com BBC, The Guardian, El País i ElDiario.es que exposarà la seva contribució “What if the journalist and photographer was also the source?”, Guillem Tarragó i Núria Mora, del Consorci d’Educació de Barcelona, amb la comunicació “Data, Systemic Vision and Storytelling: A Reflection on the Role of Media in Education”, i Jingrong Tong, senior lecturer en Digital News Cultures a la Universitat de Sheffield, que parlarà de l’alfabetització en dades per a periodistes a través de “A case study of Data Literacy for Journalists MOOC course as an education tool”. A més, investigadors i professors de la Universitat de Creta presentaran la seva comunicació “Countering Misinformation in Higher Education”, on analitzen la desinformació en l’entorn universitari.
Les inscripcions al congrés són gratuïtes i es poden fer aquí.