La Comissaria General d’Informació (CGI) del Ministeri de l’Interior acusa Carles Puigdemont de liderar dos projectes crucials per aconseguir la independència de Catalunya: un estava relacionat amb l’establiment d’una criptomoneda com a divisa oficial de la nova República catalana, amb una legislació a mesura de Vladímir Putin. L’objectiu de l’independentisme era crear a Catalunya el Banc Mundial de Bitcoins, al servei del Kremlin, comprant la Caixa d’Enginyers o una entitat similar.
L’altre projecte era la creació d’una xarxa de mitjans de comunicació finançats per Moscou amb els quals crear confusió i contribuir a un clima de desinformació a nivell internacional per afavorir els interessos del Kremlin i dels independentistes catalans.
Tot això figura en un informe que porta data del mes de juliol passat, que ha estat lliurat al Jutjat n. 1 de Barcelona i al qual ha tingut accés EL TRIANGLE. L’establiment d’un paradís de les criptomonedes en una Catalunya independent va ser posat damunt la taula per l’exmilitar Serguei Motin a Elsa Artadi, aleshores directora general d’Assumptes Interdepartamentals. La reunió es va celebrar el 20 o el 21 d’octubre del 2017 a l’Hotel Colón, davant de la catedral de Barcelona. Uns dies després, el 26 d’octubre, Motin i un altre agent rus, Nikolai Sadovnikov, van visitar Carles Puigdemont al despatx oficial del president, a la plaça de Sant Jaume, acompanyats de la mateixa Artadi, de Víctor Terradellas, responsable de relacions internacionals de CDC, i de Jordi Sardà, un intermediari que tenia contactes amb els serveis russos, amb un seguit d’escàndols a la seva esquena.
Motin va ser qui va oferir 10.000 soldats russos a Puigdemont i 10 milions d’euros amb la finalitat de crear a Catalunya un paradís fiscal per a les criptomonedes, segons recull l’informe de la CGI. El document explica que Sardà, “a més de participar en la reunió amb els emissaris russos el 26 d’octubre, també es va ocupar de localitzar experts tècnics en criptomonedes, com Zeus Borrell, per desenvolupar les dinàmiques de treball amb les criptodivises mostrades per l’equip de Sadovnikov”.
L’operació de dotar a Catalunya d’una criptomoneda era seriosa. Segons la policia, Sardà i Terradellas li haurien aconseguit a Zeus Borrell “una llicència bancària d’alt nivell, i a més hauria efectuat una prova a Dubai, presumptament al costat del mateix Nikolai Sadovnikov, en la qual hauria tingut èxit i hauria demostrat les seves habilitats tècniques. Es pot asseverar que aquesta persona és una de les peces fonamentals en el projecte de les criptomonedes que s’havia acordat arran de la reunió de la Casa dels Canonges”.
La prova es va dur a terme l’abril del 2018, per la qual cosa els membres de la trama calculaven demanar a determinats estats que donessin suport a una llicència bancària d’alt nivell per a Zeus Borrell. “Els oficials bancaris tenen nivells de llicència. Per exemple, Fainé és del nivell 6. […] Al món hi ha 3 oficials de nivell 9, i a Zeus li volem donar aquest nivell. […] Necessita l’autorització de cinc estats”. En la seva estratègia donaven per fet que els Estats Units, Regne Unit, la Xina i el Vaticà recolzarien aquesta petició. El cinquè Estat seria Catalunya. Sardà es vanagloriava dient que el jove Zeus “és un dels millors fitxatges tècnics que he fet des de fa molt temps”.
“L’ocell és al niu”
Sis mesos més tard de la reunió al Palau de la Generalitat, Sardà i Terradellas continuaven negociant amb els russos l’aportació de diners per finançar la independència. El primer era el contacte entre la xarxa d’activistes catalans i els suposats agents russos.
El 24 de març del 2018, Terradellas es comunica amb Sardà: “Com ho tenim? La carta i els 500 B”. I afegia: “L’ocell és al niu”. L’endemà, Sardà va enviar una foto a Terradellas d’una bossa plena de feixos de bitllets de 100 euros en la qual semblava haver-hi milions. Segons els investigadors, “el context ofereix pocs dubtes que Víctor Terradellas es refereix a Bitcoins quan parla de 500 B, la cotització dels quals en aquella data tindria una equivalència de 3.608.000 euros”.
A partir del desembre del 2017, els investigadors detecten diverses converses en les quals Terradellas parla amb Sardà de “quadres”, que la policia interpreta que són “operacions amb criptomonedes bitcoin. Una vegada analitzades les converses, es dedueix que ens trobaríem davant d’un engranatge russo-català disposat per processar transaccions de blockchain i obtenir criptomonedes com a recompensa per poder-hi negociar posteriorment”.
La conclusió de la CGI és que “almenys quatre de les persones que van ser presents el 26 d’octubre de 2017 a la reunió de la Casa dels Canonges, on un dels temes tractats va ser el desenvolupament d’una legislació en matèria de criptomonedes, formaven part, mesos després, d’un projecte russo-català basat en criptomonedes. Aquestes persones serien Carles Puigdemont, Víctor Terradellas, Nikolai Sadovnikov i Jordi Sardà”.
Els informes ressalten que els emissaris russos no només van oferir els 10.000 soldats per recolzar la independència, sinó que també pagarien tot el deute de Catalunya i aportarien “500.000 milions de dòlars suportats amb or, que ens els deixen per finançar el deute i començar a treballar”, segons una conversa confiscada a Terradellas. Així, l’informe esmentat refereix que l’oferta de Moscou era suport militar, suport financer (que finalment no es va produir, “al no complir la part catalana l’acord i suspendre’s la DUI”) i, com a contrapartida, la condició “per al reconeixement de Catalunya com a Estat independent, el desenvolupament d’una legislació pròpia sobre criptomonedes. Es tractaria d’un projecte comú russo-català a nivell mundial i on la seu europea s’establiria a la Catalunya independent”.
El març del 2018, es capta una conversa en la qual Terradellas espera una transacció de 56 bitcoins, equivalents a uns 425.000 euros. Al cap de dos dies, de nou l’home de Convergència truca al seu amic Sardà i l’insta al traspàs perquè “demà dino amb el Nen [nom amb el qual es referien a Puigdemont]. No heu enviat res. Truca’m, per favor. […] Quan ho hàgiu fet, digue-m’ho, i quina quantitat”.
A finals de març, després de ser detingut a Alemanya, l’expresident necessitava diners per pagar la seva defensa, i els seus col·laboradors esperaven treure avantatge de la situació oferint-li un moneder amb bitcoins: “Dimarts el Miquel parlarà amb el Nen, i si tinc el moneder el pressionarem”, alliçonava Terradellas a Sardà. El Miquel era Miquel Casals, íntim amic de Puigdemont. El mes d’abril, Sardà realitza, pel que sembla, diverses proves de transaccions de bitcoins des de tres lllocs: “Els Països Baixos, Andorra i Barcelona, intercalats amb determinats viatges al Líban (Beirut)”.
El maig del 2018 ja tenien perfilat el tema i haurien obert un moneder de bitcoins. Un document de Terradellas detallava que, a la reunió al despatx oficial de Puigdemont, es va parlar amb els agents russos “del full de ruta de cara a establir acords entre les dues parts –russa i catalana– sobre un futur model econòmic en el qual les criptomonedes tindrien un paper central, el compromís del Govern català de desenvolupar una legislació monetària ad hoc a canvi del reconeixement de Rússia de Catalunya com a Estat independent, en el qual s’inclouria un pla de finançament del deute de la comunitat autònoma catalana, i finalment el control territorial de l’Estat creat”.
La policia afirma que aquest model és comentat en una conversa entre Terradellas i Jordi Sardà el 9 de maig del 2018, en què el primer parla “del traspàs de valors de les criptomonedes a valor or i la posada en funcionament de la màquina de la nova República, cosa que, segons resposta de Sardà, tindrien previst realitzar el 2022”. Tot just unes setmanes més tard, Sardà té una idea brillant: “Acabo de trobar la solució del trencaclosques. Farem coincidir el final de les obres de la Sagrada Família i la inauguració del temple amb el moment de traspàs de valors a valor or de les criptomonedes i la posada en funcionament de la màquina de la nova República. Així es maquilla la funció del Vaticà i tindrem el Papa aquí el mateix dia. (Tots relacionats amb l’obra faraònica de la catedral amb el nou ordre!)”.
Aquest mateix mes, en converses de Terradellas amb David Madí i Xavier Vendrell, es descobreix que els russos “ara estan buscant un banc aquí. […] L’operació aquesta que t’he dit de 3,3 milions de dòlars (…) n’hi ha una part que la volen portar a un banc d’aquí […] i si convé [parlant per boca dels russos], compro la Caixa d’Enginyers”. L’home de confiança de Puigdemont en aquell moment va afirmar també que “aquests tios tenen fet un pla estratègic […] que et fan tres plantes, els Estats Units, Europa, amb tres grans centrals. […] Volen fer la Suïssa aquí […] una part del Canadà […] i una altra a Àsia […] i nosaltres a Europa […] volen que siguem […] volen que tot Suïssa passi aquí, volen fer la Suïssa al Sud […] perquè ara al juliol hi ha una negociació de tot el deute mundial”.
En el projecte, Terradellas es reservava el paper d’“interlocutor directe amb l’esfera russa”, i deixa entreveure que haurien estat aquests últims els que l’haurien escollit per coordinar la part de Catalunya: “Ara vull anar a Moscou. […] Ells m’han triat cap […] per coordinar tot això d’aquí. El rus aquest vol parlar de bitcoins”.
Un equip de ‘desinformació’
En el projecte de les comunicacions, l’estratègia era crear una cortina de desinformacions per generar caos i aprofitar-ho per culminar la independència. Que Rússia va aprofitar el referèndum per desestabilitzar Europa sembla una veritat incontrovertible. L’investigador de la Universitat George Washington Javier Lesaca va descobrir que entre el 29 de setembre i el 19 d’octubre del 2017 els mitjans estatals russos Rússia Today (RT) i Sputnik van distribuir 47.964 notícies relacionades amb Catalunya. El 84% dels comptes implicats en la difusió d’aquesta informació eren bots. El Comitè de Relacions Exteriors del Senat dels EUA també és concloent: “Dels 5 milions de missatges publicats a Twitter sobre la crisi catalana entre el 29 de setembre i el 5 d’octubre del 2017, el 30% provenien de fonts sospitoses”.
La trama russa va crear, així, un “equip conjunt de comunicacions” dedicat a divulgar desinformacions. Aquest equip es va crear “després de la reunió de la Casa dels Canonges. Per part catalana, formarien part d’aquest equip Xavier Vendrell, Víctor Terradellas, Jordi Sardà, David Madí i Oriol Soler, a qui se li atribueix haver estat “el primer nexe de contacte entre l’aparell de desinformació russa i la branca catalana de l’equip de comunicacions, després de fer una visita a Julian Assange a l’ambaixada de l’Equador a Londres el 9 de novembre del 2017”. A través d’aquest es va intentar captar l’empresari Jaume Roures, a qui s’inclou també dins de l’equip.
Terradellas va traslladar a Vendrell i Madí la intenció dels russos d’aportar centenars de milions d’euros per crear una xarxa de comunicacions amb el secessionisme català. “Aquesta gent està molt interessada a poder-hi participar […] i posar aquí una persona també. […] Quan parlo de primer nivell, t’estic parlant que cal posar 100, 200 o 300 milions de dòlars o d’euros. Hi estan disposats, no és un problema”, li assegurava a Vendrell el 16 de maig del 2018.
L’informe de la policia espanyola adverteix que “el projecte de comunicacions estava incardinat en l’àmbit cognitiu mitjançant campanyes de desinformació i dirigit a obtenir el suport de l’opinió pública i de les institucions internacionals”. La seva principal arma era el descrèdit d’Espanya i de la democràcia.
L’aprovació d’unes lleis rupturistes per part del Parlament català que dinamitaven la separació dels poders certifiquen clarament quin tipus d’Estat pensava crear el secessionisme a Catalunya: la seva intenció era crear una estructura jerarquitzada i autoritària que havia de ser “provisional” (en la qual el poder judicial i el legislatiu també requeien sobre el Govern i, especialment, sobre el president), però que ningú sabia quant temps duraria. Tot aquest deliri va poder ser aturat a temps.
*Pots llegir l’article sencer al número 1599 de l’edició en paper d’EL TRIANGLE.