Un aeroport a l’altura dels de les principals ciutats d’Europa

L’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat és el cinquè de la UE en nombre de passatgers, però aviat es pot veure superat si no es desenvolupa el ‘hub’

Un avió de Delta Airlines esperant el seu torn per poder enlairar-se per la pista destinada als aterratges (Aena)

Barcelona ha aconseguit posicionar-se durant la darrera dècada entre les principals ciutats mundials en l’organització d’esdeveniments econòmics, culturals i esportius. La ciutat s’ha convertit en seu dels congressos tecnològics més importants, és parada obligada per als artistes internacionals, acull els campionats més reputats, disposa de centres de recerca de primera línia i cada dia la trien per establir-s’hi empreses del més alt valor afegit.

Que Barcelona estigui situada geogràficament com a pont entre continents suposa una oportunitat estratègica per integrar-se entre les ciutats del primer ordre mundial. Barcelona compleix ja amb molts dels requisits que necessiten les ciutat globals, aquells nuclis urbans que han esdevingut el centre neuràlgic de la nova economia mundial. Un dels elements que les defineixen, però, és disposar d’un sistema de transport avançat que els permeti tenir prou connexions internacionals.

Tot i que l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat ha assolit enguany el rècord històric de connexions intercontinentals, arribant a les 54, i s’ha consolidat com el cinquè de la Unió Europea en passatgers, la seva capacitat de seguir responent a la creixent demanda de les aerolínies que volen seguir establint connexions amb nous mercats topa amb uns límits que impediran pròximament que segueixi augmentant el nombre d‘avions que connecten Catalunya amb la costa est de tot el continent americà i Àsia Pacífic.

Els avions de gran envergadura que ens connecten amb aquestes destinacions necessiten disposar d’un hub amb prou capacitat a la infraestructura i amb una operativa adequada que faciliti a les aerolínies establertes a Barcelona ser prou competitives per no haver d’optar per altres destinacions europees que sí que estan apostant d’una manera decidida per adequar les seves instal·lacions a les noves necessitats de la mobilitat del futur.

Les grans ciutats europees de referència per a Barcelona disposen totes elles de hubs que els faciliten una connectivitat global que permet que segueixin liderant Europa. Que una ciutat disposi de connexions aèries directes arreu del món és un factor diferencial que fa que les empreses i el talent optin per establir-se en un indret en comptes que en un altre. Londres, Amsterdam, París, Frankfurt o Madrid concentren actualment la major part de les connexions intercontinentals.

Son ciutats, com altres de similars arreu del món, en què Barcelona s’emmiralla, ciutats que no es poden entendre exclusivament com a destinacions turístiques. Altres ciutats europees que competeixen amb Barcelona per posicionar-se al món han apostat per fer créixer els seus aeroports.

El desenvolupament de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat com a hub permetria seguir incrementant les connexions intercontinentals de Catalunya sense haver de dependre de les que hi pugui haver a través dels grans hubs del continent i, així, poder millorar la seva economia en els sectors de qualitat que resulten més profitosos per al conjunt del seu teixit econòmic i social.

Contingut ofert per Aena

(Visited 30 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari