El Consell de la República, a un pas de baixar la persiana

L’elecció de Carles Puigdemont i Antoni Castellà com a president i vicepresident de Junts evidencia el seu partidisme i ERC creu que acabarà “com el rosari de l’aurora”

Actual Consell de Govern del Consell de la República Catalana. Tres dels seus 10 membres són a la nova direcció de Junts

El Consell de la República Catalana va néixer com una alternativa al govern de la Generalitat a la qual havien de donar suport totes les forces independentistes. Se suposava que era una eina apartidista que havia de ser un punt de trobada de tots els partits i col·lectius que desitgen la independència de Catalunya. Carles Puigdemont va impulsar aquesta plataforma i en va assumir la presidència presentant-se com a la persona capaç d’aglutinar els esforços i interessos de tots aquests col·lectius. Fins i tot va abandonar la presidència de Junts, cedint-la a Laura Borràs, per donar la imatge de personalitat de consens. El passat Congrés de Junts, però, ha dilapidat definitivament aquesta imatge.

L’1 de març, el Consell de la República va elegir la seva nova direcció. Des d’aleshores la formen deu persones. De les deu, tres han passat a formar part de l’executiva de Junts elegida en el Congrés celebrat el passat 11 d’octubre. Carles Puigdemont simultaneja des d’aleshores la presidència del Consell de la República Catalana i la de Junts. Antoni Castellà és, ara, vicepresident de Junts a més de membre del Consell de Govern del Consell de la República. I l’advocada Teresa Vallverdú, també membre del Consell, és des d’octubre la responsable de Polítiques de Seguretat i Civisme de Junts. De la pèrdua de credibilitat de la plataforma en va ser mostra la pròpia elecció de la nova direcció. Van votar 8.263 persones. Al seu web consta que té 103.457 membres. El web, a més, porta setmanes que no funciona bé.

El Consell de la República no té credibilitat, doncs, com una eina que aglutini els esforços de tot el ventall independentista. La CUP hi tenia un peu posat amb la presència de Guillem Fuster però ja no forma part de seva la direcció. David Caldeira, nou membre del Consell de Govern, va ser regidor de la CUP a Arenys de Mar però va abandonar el partit el 2015 quan es oposar a investir Artur Mas com a president de la Generalitat. Caldeira va acusar aleshores els seus ex-companys de la CUP d’alinear-se amb l’espanyolisme.

ERC mai no ha sintonitzat amb la música que arribava des de Waterloo amb un Consell de la República que entenia que s’havia creat només per potenciar la figura de Puigdemont. Els mitjans de comunicació propers a ERC han apostat per atacar Toni Comín, vicepresident de la plataforma, amb les informacions que l’acusen d’ús irregular dels seus diners. El propietari de la productora Minoria Absoluta, Toni Soler, portaveu oficiós d’ERC, ho va deixar clar en un dels seus articles dominicals al diari ARA. Al del passat 27 d’octubre hi escrivia que “Puigdemont va fundar Junts per Catalunya, confiant que podria capitalitzar la ‘legitimitat’ que li donava el fet d’haver marxat a l’exili. La creació del Consell de la República –que, per cert, sembla que acabarà com el rosari de l’aurora- tenia la mateixa intenció”.

De fet, només falta posar data a la fi d’aquest viacrucis.

 

(Visited 755 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari