Més de 50 granges catalanes de vaques, xais i cabres han registrat enguany casos de la Malaltia Hemorràgica Epizoòtica. Es tracta d’una malaltia que es transmet per picada d’un mosquit i presenta una simptomatologia similar a la de la llengua blava. La malaltia afecta remugants domèstics i salvatges, però no a les persones. La carn i la llet dels infectats es pot consumir sense cap risc.
Tot i que majoritàriament tampoc provoca la mort de l’animal, el Departament d’Agricultura recomana “vacunar tota la cabanya aprofitant que amb el fred, el mosquit desapareix”. Des d’Unió de Pagesos reclamen que la Generalitat n’assumeixi el cost. A Girona, les comarques on més ha impactat la malaltia són la Garrotxa, el Ripollès i el Pla de l’Estany.
En paral·lel a l’afectació de la llengua blava a les explotacions catalanes, els ramaders han hagut de fer front aquest estiu a la Malaltia Hemorràgica Epizoòtica. Segons explica el cap de servei dels Serveis Territorials de Girona del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Joaquim Xifra, es tracta d’una “malaltia vírica, amb un virus similar a la llengua blava, que no és infecciosa, ni contagiosa i que afecta, principalment, els remugants domèstics com vaques, ovelles i cabres i en grau més baix, als salvatges com cérvols i cabirols”.
Aquesta malaltia es contrau a través de la picada d’un mosquit. Per això, i segons detalla el cap de servei dels Serveis Territorials de Girona del Departament d’Agricultura, “té una gran capacitat de difusió, però també una gran estacionalitat”. En aquest sentit, l’arribada de l’hivern fa desaparèixer aquest vector de transmissió (el mosquit) i, en conseqüència, deixen de registrar-se nous casos.