Segons el 6è Baròmetre de la mobilitat ciclista a Barcelona i als seus accessos del RACC, el 57% dels ciclistes creuen que el col·lectiu “hauria de ser tractat amb la mateixa flexibilitat amb la qual es tracta els vianants davant les infraccions i les sancions”, mentre que el 43% creu que s’hauria de tractar els ciclistes amb la mateixa rigidesa que als conductors de cotxe. A més, el 23% dels ciclistes declaren haver estat multats algun cop mentre circulaven en bicicleta, principalment per fer un ús inadequat del carril bici (30%), no obeir senyals de circulació (26%) i l’excés de velocitat (25%).
L’estudi també revela que el 29% dels ciclistes admeten no conèixer la normativa de circulació -l’any passat era el 34%- i, al respecte, el president del RACC, Josep Mateu, ha apuntat que caldria una formació mínima, que podria ser gratuïta, com a mínim per a aquells usuaris que no tenen cap carnet de conducció. “A la llarga serà necessari”, ha insistit.
D’altra banda, l’entitat expressa la seva oposició a la construcció de nous carrils bici segregats a Barcelona. Segons el darrer baròmetre, l’espai de circulació destinat a carrils bici segregats és d’un 16% mentre que els usuaris que l’utilitzen representen un 8% de la mobilitat. Davant d’això, Cristian Bardají, director de Mobilitat del RACC, afirma que el que cal és que els carrils que ja existeixen “s’omplin”, però no portar una estratègia de construcció de nous carrils.
D’acord amb dades que recull el RACC de l’Ajuntament de Barcelona, el 2023 es van registrar 687 accidents ciclistes a Barcelona i accessos amb 724 bicicletes implicades, un 9,5% menys d’accidentalitat respecte al 2022. El 4,7% dels accidentats van ser ferits greus, una xifra que s’ha triplicat respecte a l’any anterior. Segons l’enquesta del RACC, el 41% dels usuaris que ha patit un accident afirma que l’ha tingut sol.