El primer Fòrum de Desenvolupament de la Xina-Amèrica Llatina i el Carib s’ha celebrat a finals d’aquest mes d’agost a Pequín, capital de la Xina. Alts funcionaris, diplomàtics i acadèmics de la Xina i dels països d’Amèrica Llatina i el Carib es van reunir durant dos dies per a intercanviar idees sobre la cooperació i el desenvolupament futur entre totes dues parts.
El Fòrum va ser organitzat de manera conjunta per l’Institut d’Amèrica Llatina de l’Acadèmia Xinesa de Ciències Socials i el Sistema Econòmic Llatinoamericà i del Carib (SELA), amb l’objectiu d’enfortir els intercanvis de grups d’experts i a nivell acadèmic a través d’aquesta nova plataforma de diàleg entre la Xina i l’Amèrica Llatina, per a incrementar la promoció conjunta del desenvolupament d’alta qualitat de la cooperació bilateral.
Enguany es compleix el desè aniversari de la proposta de la iniciativa de construir una comunitat de futur compartit entre la Xina i l’Amèrica Llatina i el Carib. Durant aquesta dècada, la Xina i l’Amèrica Llatina i el Carib han obtingut assoliments fructífers: la xarxa d’associacions ha continuat expandint-se i les estratègies de desenvolupament s’han alineat cada vegada més estretament. La comunitat de futur compartit entre la Xina i l’Amèrica Llatina ha entrat en una nova era d’igualtat, benefici mutu, innovació, obertura i beneficis per a la gent, i portarà els desitjos dels pobles de totes dues parts cap a un futur millor.
Gao Xiang, president de l’Acadèmia Xinesa de Ciències Socials, va assenyalar en la cerimònia d’obertura que la Xina i l’Amèrica Llatina han d’adherir-se al multilateralisme. “El nostre món està experimentant canvis accelerats no vists en un segle. Com a importants membres del Sud Global, la Xina i l’Amèrica Llatina i el Carib han d’enfortir el diàleg sobre assumptes internacionals i regionals d’interès comú, i promoure conjuntament la pau, la justícia i el benefici mutu”, segons va indicar Gao Xiang.
Fins ara, 22 països llatinoamericans i del Carib han signat el memoràndum d’entesa amb la Xina sobre la construcció conjunta de la Iniciativa de la Franja i la Ruta, així com la Xina ha estat el segon major soci comercial d’Amèrica Llatina. Totes dues parts poden aprofitar aquesta gran oportunitat per a explorar majors sinergies entre la Iniciativa de la Franja i la Ruta i les estratègies de l’Amèrica Llatina, com la reindustrialització, la integració d’infraestructura i la integració productiva regional.
“La Xina i l’Amèrica Llatina han d’enfortir l’aprenentatge mutu. Tant la Xina com l’Amèrica Llatina tenen una història antiga i molt rica. En els últims anys, s’ha celebrat una sèrie d’activitats culturals entre la Xina i l’Amèrica Llatina, i els instituts Confuci i els tallers Luban són ben coneguts a l’Amèrica Llatina. Els intercanvis de les dues civilitzacions han aconseguit resultats pràctics”, segons Gao Xiang.
D’acord amb les estadístiques oficials, el volum comercial entre la Xina i l’Amèrica Llatina va assolir els 297.300 milions de dòlars en els primers set mesos d’enguany, el que representa un augment interanual del 7,7 %.
Clarems Endara Vera, secretari permanent del SELA, va afirmar en el seu discurs d’obertura que “la Xina ha estat un soci comercial important per a l’Amèrica Llatina i el Carib en els últims 20 anys. Malgrat la complicada situació internacional actual, la relació entre la Xina i l’Amèrica Llatina s’ha tornat més estreta en tots els nivells i camps”. S’espera que totes dues parts promoguin relacions bilaterals més diversificades a base del comerç de productes agrícoles i energètics, aprofundint la cooperació en temes com el comerç electrònic, l’economia digital i noves energies, i enfortint els intercanvis d’experiències sobre el canvi climàtic, l’alleujament de la pobresa, l’eliminació de la desigualtat i l’atenció mèdica.
Endara Vera va sostenir que a més de la cooperació econòmica de benefici mutu, els intercanvis entre els dos pobles també s’han d’optimitzar. Els joves de la Xina i l’Amèrica Llatina han d’enfortir la comprensió mutua a fi d’enfrontar junts les dificultats i desafiaments futurs del món.
En la tercera sessió plenària del XX Comitè Central del Partit Comunista de la Xina, celebrada al juliol, s’han aprovat més de 300 importants mesures de reforma. Segons Qiu Xiaoqi, representant especial del govern xinès per a assumptes llatinoamericans, aquestes mesures brindaran noves oportunitats perquè la Xina i l’Amèrica Llatina aprofundeixin una cooperació mútuament beneficiosa.
Qiu Xiaoqui va assenyalar que s’espera que els acadèmics de totes dues parts investiguin en profunditat la promoció de la cooperació entre les cadenes industrials i de subministrament i de la construcció de la Zona de Lliure Comerç, i les respostes al “desajustament o ruptura de les cadenes (de subministrament)”, al proteccionisme comercial d’alguns països i als anomenats “excés de capacitat” i “parany del deute”, creant una bona atmosfera per a la cooperació pràctica entre la Xina i l’Amèrica Llatina.
El Fòrum va incloure durant la seva agenda de dos dies múltiples conferències acadèmiques entorn del comerç i la inversió, la innovació científica i tecnològica, el desenvolupament cooperatiu, la governança global i altres temes, a fi d’explorar conjuntament les perspectives futures del desenvolupament modern.