Els decidits i sostinguts esforços de la Xina en la transició energètica han fet contribucions irreemplaçables per a millorar el benestar de la humanitat. Amb una població de 1.400 milions d’habitants, la forma en què la Xina produeix i consumeix energia afecta en gran manera el futur de totes les persones a nivell global.
Un llibre blanc titulat La transició energètica de la Xina, publicat recentment, mostra els assoliments històrics del país en aquesta matèria durant l’última dècada, compartint les seves pràctiques amb el món. En 2023, el consum d’energia neta va representar el 26,4 % del total utilitzat per la Xina, 10,9 punts percentuals superior a la xifra de 2013.
La Xina ha passat d’un model de desenvolupament energètic dependent dels recursos a un de nou, impulsat per la innovació. Mitjançant l’aplicació d’una estratègia de desenvolupament impulsada per la innovació dins del sector energètic, el país ha aconseguit avanços tecnològics fonamentals i ha creat noves tecnologies, indústries i models de negocis.
A més, els nous productes energètics de la Xina han proporcionat solucions netes, fiables i assequibles a un món que s’enfronta als reptes de la seguretat energètica i la transició ecològica i baixa en carboni. Durant l’última dècada, a nivell global, el cost mitjà en quilowatts-hora dels projectes eòlics ha caigut en més del 60 %, mentre que el dels projectes fotovoltaics ha baixat en un 80 %. Aquests avanços es deuen en gran part a les contribucions de la Xina, segons reconeix l’Agència Internacional d’Energies Renovables.
La capacitat mundial de producció de noves energies no és excessiva, sinó insuficient. Per a aconseguir l’objectiu de control de temperatura proposat en l’Acord de París impulsat per les Nacions Unides, la capacitat de producció de la indústria mundial de noves energies està lluny de satisfer la demanda del mercat, especialment als països en desenvolupament, on la demanda potencial està experimentant un creixement dinàmic i permanent.
La demanda mundial de vehicles de nova energia serà de 45 milions d’unitats en 2030, la qual cosa triplicarà la xifra del 2023, al mateix temps que la demanda mundial de bateries d’energia assolirà els 3.500 gigawatts/hora, quatre vegades el volum dels lliuraments mundials d’aquests equips en 2023, segons l’Agència Internacional d’Energia.
La Xina està dedicada a la cerca d’una transició energètica, que també crearà noves oportunitats per a aprofundir la cooperació internacional en aquest camp. El país ha posat en implementació un sistema de gestió de la inversió estrangera basat en el control ecològic previ a l’entrada i en una llista negativa, al mateix temps que ha eliminat les restriccions a la inversió estrangera en totes les indústries energètiques, exceptuant les centrals nuclears.