El Barça tanca el mercat amb un dia de dol pel ridícul de Laporta i de la premsa

Desemmascarada per la seva precarietat econòmica, la pèssima gestió financera del president i la supèrbia i falsedat exhibides en fitxatges impossibles, la junta ha hagut d'admetre que no hi ha contracte amb Nike, ni aval, ni recursos per a sostenir la fantasia 'laportista' alimentada pels mitjans de comunicació

Joan Laporta

Joan Laporta obrirà la nova temporada de RAC1 amb una entrevista dilluns que ve en la qual, se suposa, donarà les explicacions oportunes sobre l’infaust i vergonyós mercat d’estiu que, ahir mateix, la mateixa premsa que ha sostingut el gran teatre laportista d’aquests mesos amb tota mena de falsedats, subterfugis i trampes, va tancar amb un dia de comiat i dol anticipat al venciment del període de fitxatges.

Els mitjans i els entorns digitals del règim, és a dir, la majoria, anaven fregant-se les mans i preparant-se per aquest gran final de festa promès per Laporta, l’esperada nit del 30 d’agost, en la qual el Barça anunciaria, al límit com sempre, almenys dos fitxatges, un extrem fins i tot més bo i mediàtic que Nico Williams i un mig centre number one. Fins i tot es va obrir la imaginació i el ventall de possibilitats a l’arribada d’un lateral si, a més de les operacions financeres tan sòlidament encaminades, es produïen sortides d’última hora que reportessin més diners per a reforçar l’equip de Hansi Flick.

Al final, no obstant això, la mateixa directiva de Laporta va haver de tallar de soca-rel, i amb 24 hores d’avançament sobre l’horari previst, les creixents expectatives d’un ‘miracle’ que, en realitat, mai va estar ni remotament prop de produir-se.

Laporta, a través del mateix aparell de propaganda que s’havia cregut i difós el conte dels nous inversors de Barça Studios, les vendes milionàries i la bestreta de 100 milions del contracte de Nike, va haver d’admetre al llarg de la trista jornada d’ahir, disgustant als seus més lleials servidors periodístics i digitals, que tot era foc d’artifici i el resultat d’un relat que, des de l’1 de juliol passat, sempre va respondre més a la imaginació, la fantasia i l’ambició que a les veritables mètriques del marge salarial blaugrana.

Encara que avorreix repetir-ho, la maniobra d’Aramark, imprecisa i inexistent en el diccionari comercial, encara que recognoscible en les pel·lícules de gàngsters, no va servir per a solucionar l’impagament de Libero ni el pou de Barça Studios, de la mateixa forma que el recurrent contracte d’ampliació amb Nike continua estant lluny, molt lluny, de concretar-se, en cap cas abans que la batalla creuada de demandes i la seva resolució en els tribunals defineixi un període real de treva i de la fi de les hostilitats.

Il·lustratiu i dolorós l’epíleg del primer dels palmeros del laportisme, Lluís Carrasco, en la seva homilia habitual a Jijantes: “La realitat és que a un dia i unes hores del tancament del mercat no estem en el fair play de l’1:1. I això és pel fet que s’han comès errors”. Un reconeixement ambigu i en tercera persona de l’aixecada de camisa històrica per part de Laporta al barcelonisme, utilitzant tots els seus peons i recursos a mà. Tan risible com el numeret del mateix Gerard Romero a Jijantes, llegint paràgrafs sencers del suposat contracte amb Nike, tan calentet -va explicar radiant davant la seva audiència a principis de setmana- que aquest divendres anava a ser la notícia de l’any futbolístic, juntament amb l’aterratge dels fitxatges pagats amb la pluja de milions des de Portland.

Si Laporta és indiscutiblement el promotor i principal responsable d’haver promès, assegurat i divulgat que el Barça estava en condicions de dominar el mercat, de fitxar sota la regla 1:1, de poder pagar la clàusula de Nico Williams, de fitxar a Chiesa, a Leao o a qualsevol, no és menys culpable aquest cor mediàtic que, dia a dia, amb una fe indestructible en el credo laportista, s’ha dedicat a amplificar aquest discurs excessiu de supèrbia i fins i tot de fanfarroneria del president.

La premsa en general, que ara se sent enganyada i manipulada, ha d’admetre també el seu paper còmplice i absurd en aquest joc dels despropòsits en el qual, diàriament, entraven en oberta contradicció les informacions que confirmaven la inexistència de marge salarial per a inscriure bona part dels jugadors, entre ells Vitor Roque i Dani Olmo, amb els titulars sobre els fitxatges de Chiesa o Leao, en aquest cas per gairebé 80 milions. Incomprensible que totes dues realitats poguessin conviure en el món real i més encara que els periodistes es prestessin a donar credibilitat i carta de naturalesa a la ficció laportista d’aquest estiu.

El resultat d’aquesta gestió tan pretensiosa i falsa en la forma i en el fons ha estat el d’un ridícul històric que, paradigmàticament, s’ha reflectit en el frustrant intent de fitxar a Nico Williams anant de catxa i la vergonyosa inscripció de Dani Olmo sota el paraigua de la lesió interpretable de llarga durada de Christensen.

L’escena final d’aquest episodi circense es viu aquest divendres de dol, tristesa i desconsol que, almenys, haurà servit, començant pels mitjans, per a qüestionar d’ara endavant tant la credibilitat del president com la del seu aparell de comunicació a l’hora de filtrar a l’opinió pública la dinàmica real d’un club encallat per la incapacitat dels seus dirigents. El paradoxal és que, contra la precarietat i la falta de reforços, a l’entrenador no li ha quedat més remei que recórrer a la Masia i al seu inesgotable talent, amb el resultat gens inesperat d’una brillant pretemporada i una arrencada de Lliga impecable.

Pot semblar, doncs, que malgrat aquest grotesc mercat i el xou laportista, innecessari, les coses han sortit molt millor de l’esperat, però el propi Hansi Flick ha advertit que entre les baixes mèdiques i les forçades com la de Gündogan, la plantilla no és la que li van prometre ni la suficient per a l’exigència d’un calendari infernal per als internacionals. La solució, després que els somnis de grandesa de Laporta hagin acabat en malson, no pot ser exigir-li als ‘nens’ que facin el treball millor que els grans i molt menys pressionar-los per tapar-li les vergonyes a la gestió del president. Marc Bernal ha estat la primera víctima d’aquesta perillosa pressió afegida a futbolistes en període de formació. Compte.

(Visited 5.332 times, 1 visits today)

avui destaquem

L'expresident aragonès, Javier Lambán, a la presentació de la exposició 'Azaña, intelectual y estadista' (Govern d'Aragó)

Feu un comentari